Un anunt de o importanta extraordinara a fost facut public de catre Zahi Hawwas, directorul Consiliului Suprem pentru Antichitate, din Egipt, intr-o recenta conferinta de presa organizata in Africa de Sud. Omul de stiinta egiptean s-a declarat convins ca a identificat structura - un fel de mausoleu - unde s-ar afla pentru odihna vesnica trupurile Cleopatrei si al lui Antoniu. Impunatorul monument, cu cripta subterana, se gaseste in interoriul incintei sacre a templului de la Taposiris Magna (30 de kilometri la vest de Alexandria, nu departe de coasta mediterana).

Lumea celor pasionati deja in fenra presupusei descoperiri se impart in doua categorii: unii cred in consistenta reala a anuntului, altii considera ca se afla pur si simplu in fata unei exagerari de interpretare, una dintre numeroasele butade ce-si fac loc adesea, in declaratiile egiptologilor sensibili.

Hawass a povestit ca pe parcursul explorarii interiorului complexului cultural, a descoperit o serie de lacasuri sub un plan batatorit, si, dupa un labirint, un tip de mormant. Apoi, a anuntat suscitand o reala curiozitate in randul publicului prezent la conferinta, ca a inaintat 35 de metri patrati, inainte de a se opri fiind descurajat de o falie de apa subterana.

Egiptologul a confirmat, de asemenea descoperirea unor monede cu efigia reginei, care, combinate cu elemente arheologice si stratigrafice si cu marturia unor istorici contemporani, il determina pe Hawass sa Afirme ca peste trei luni va fi in stare sa oficializeze descoperirea vietii sale, cea mai importanta de la mormantul lui Tut Ankh Amon incoace. De fapt, Antoniu si Cleopatra, morti in urma infrangerii navale de la Azio (31 a. Hr) suferita in fata armatelor conduse de Octavian, au fost ingropati in sanctuarul de la Tapsiris Magna, ceea ce dupa Hawass ar confirma intentia de a-i desparti. Era un lucru extrem de rar, mai ales in Egiptul ptolemaic, ca doua persoane destinate a face parte din randul personalitatilor, sa-si gaseasca loc pentru propriul mormant in interiorul unui spatiu sacru comun si al unei comunitati: pana si faraonii, reginele si nobilii erau asezati in morminte monumentale, in necropole totalmente exterioare.

In schimb, scepticismul oamenilor de stiinta e alimentat de faptul ca istorici celebri ai epocii localizeaza mormantul Cleopatrei intr-un loc imprecis din Alexandria sau de-a dreptul intr-o camera a palatului sau, descoperit recent de arheologul francez Frank Goddio. Hawass sustine ca si daca, la inceput, Cleopatra care se sinucisese a fost asezata intr-un mormant din Alexandria, nu dupa mult timp a fost mutata, impreuna cu Antonio, intr-un alt loc, departe de razbunarea lui Octavian. Santierul de la Toposiris Magna se va redeschide in luna octombrie.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.