Reprezentantii Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale sunt in stare de alerta in ceea ce priveste posibila reaparitie in tara a virusului gripei aviare. Totodata, ministrul agriculturii, Gheorghe Flutur, a solicitat autoritatilor locale luarea de masuri pentru prevenirea aparitiei unui nou val de gripa aviara pe teritoriul Romaniei.

Ministrul Gheorghe Flutur a declarat, cu prilejul unei vizite efectuate recent la Vama Sculeni, ca a solicitat tuturor comandamentelor antiepizootice din tara sa ia masuri de prevenire. "Toate pasarile trebuie sa stea inchise in spatii special amenajate. Acest lucru nu se respecta insa. Oamenii trebuie sa constientizeze ca se expun la riscuri", a declarat Flutur. Demnitarul a mai anuntat ca punctul de dezinfectie si control sanitar-veterinar de la Vama Sculeni reprezinta unul din cele opt filtre-cheie ale viitoarei granite estice a Uniunii Europene.

Punctele de dezinfectie, mentinute in vami

"Toate produsele de origine animala vor fi vamuite prin acest punct de la viitoarea granita de est a Uniunii Europene. Voi cere unei comisii de la Bruxelles sa vina la jumatatea lunii septembrie sa vada acest punct de control", sustine ministrul de resort. Potrivit lui Flutur, in data de 5 septembrie 2006, va fi inaugurat si la Vama Albita, judetul Vaslui, un punct de dezinfectie si control. Reprezentantii Directiei Sanitar-Veterinare Iasi sustin ca punctul de trecere a frontierei unde se va face inspectia sanitar-veterinara a produselor a costat 17 miliarde de lei, fonduri alocate din bugetul de stat.

Pe de alta parte, echipa de specialisti a Organizatiei

Mondiale a Sanatatii, condusa de medicul Rodier Guenel, care a efectuat doua evaluari in focarele din Romania, cea mai recenta fiind in luna februarie a.c., avertiza ca bazinul Marii Negre este aproape in intregime afectat de gripa aviara, virusul ramanand activ in zonele afectate indiferent de masurile luate de autoritati.

"Nimeni nu e pregatit pentru o pandemie"

Reprezentantii OMS sunt ingrijorati si de faptul ca virusul gripei aviare ar putea suferi modificari, iar in combinatie cu cel al gripei umane, s-ar putea transmite de la pasari la om sau, in cel mai rau caz, de la om la om.

Adrian Streinu-Cercel, directorul Institutului de Boli Infectioase "Matei Bals" din Capitala, e de parere ca nimeni nu este pregatit la ora actuala sa faca fata pericolului unei pandemii de gripa. "Principalele arme de lupta contra pericolului aviar sunt apa si sapunul. La sate, unde s-au inregistrat majoritatea focarelor din Romania, sunt probleme cu igiena personala si cu calitatea apei.

Astfel, daca un om are nevoie de minimum patru litri de apa zilnic - doi pentru baut si doi pentru igiena personala stricta -, in familiile cu multi membri, cu o galeata de apa sunt rezolvate toate aceste probleme", sustine Cercel. Medicul insista asupra catorva reguli simple: spalatul cu apa si sapun cat mai des, iar pasarile sa nu fie lasate pe ulite ori pe luciul de apa.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.