Primavara vine cu o saptamina mai devreme pe vechiul continent, iar toamna intirzie cu trei zile.

Meteorologii din 17 tari europene au analizat peste 125.000 de masuratori intreprinse pe parcursul a treizeci de ani si au identificat schimbari clare in succesiunea anotimpurilor. Studiul, publicat in revista stiintifica "Global Change Biology", a fost citat de BBC, "The Guardian" si United Press International ca fiind "cel mai mare studiu meteorologic intreprins pina acum".

Natura grabita

Desi anul acesta toamna a sosit mai devreme, tendintele pe termen mediu sint exact opuse: Europa are, de ceva vreme, si va avea parte si in viitor de o primavara timpurie si o toamna intirziata. Realizatorii cercetarii au aratat ca 78% dintre fenomenele de inflorire a pomilor, aparitie a fructelor si cadere a frunzelor s-au intimplat inainte de termenele obisnuite si doar 3% au intirziat. Astfel, comparativ cu datele din anii ’70, in ultimul deceniu primavara si-a facut aparitia cu sase-opt zile mai devreme, iar toamna a ajuns, in medie, cu trei zile mai tirziu. In Spania, de exemplu, temperatura medie la inceputul primaverii a crescut cu un grad in ultimii zece ani, ceea ce a anticipat anotimpul cu doua saptamini in aceasta tara, acelasi fenomen intimplindu-se in Marea Britanie timp de treizeci de ani.

In Romania creste bruma

"Este o concluzie logica, toate anotimpurile vor avea o crestere medie de temperatura, ceea ce determina o primavara timpurie si o toamna intirziata", declara pentru "Cotidianul" dr. Aristita Busuioc, seful Grupului de Cercetare Climatica din cadrul Administratiei Nationale de Meteorologie. Ea adauga ca si Romania este supusa acestei tendinte, numai ca, pina in prezent, nu s-au realizat studii specifice care sa masoare numarul de zile ale decalajului.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.