Carnea la gratar, fripta in marginea padurii, in curtea proprie, sau chiar in fata blocului, a devenit o moda, practicata din primavara si pana toamna tarziu. Celebrul barbecue este promovat de americani, care si-au facut mancare nationala din friptura preparata de pionierii vestului la focul de tabara.
Invazia de restaurante care servesc barbercue nu reduce pofta consumatorilor, care vor sa-si prepare dupa metodele proprii gratarul, sau sa aiba fripturi proaspete in zonele de picnic. In ultimul timp, insa, au aparut studii care spun ca gratarul nu este o metoda de gatit prea sanatoasa.

Friptura este mai saraca in grasimi decat sarmalele, iar metoda de gatit , rapid, ne scapa de spalatul vaselor, dar studiile recente arata ca mancarea la gratar este mult mai cancerigena decat aceea gatita traditional din casa. Grasimea se scurge pe carbunii incinsi, creand un fum ce contine chimicale cu potential cancerigen; in plus, si partile arse ale produselor gatite pe gratar sunt cancerigene. Din pacate pentru cei care savureaza carnea la gratar , tocmai afumarea este cea care da gustul specific frigaruiei sau cotletului aruncat pe carbunii incinsi.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.