Privitul la televizor este tot mai des inlocuit cu privitul la monitorul calculatorului, iar serviciile video online se dezvolta pe zi ce trece

Pisica ta are o pasiune deosebita pentru trasul apei la toaleta? Te-ai gindit cam cum ar arata un videoclip la genericul desenelor animate Pokemon? Vrei sa arati intregii lumi cum aprinzi artificii tinute in gura? Poantele sint vechi si au fost vazute de milioane de oameni din intreaga lume.

Filmulete fara mare relevanta artistica, dar care prezinta aspecte ale vietii oamenilor obisnuiti, au ajuns sa fie mult mai vizionate decit programele de succes ale marilor televiziuni.

Doua miliarde din filmulete trasnite

"Teava ta" este traducerea aproximativa a numelui fenomenului care asigura zilnic iesirea din anonimat pentru zeci de mii de oameni, animale si obiecte din intreaga lume. Serviciul YouTube.com a reusit sa adune, in noua luni de existenta, peste 20 de milioane de vizitatori in fiecare luna, iar specialistii ii estimeaza valoarea la aproape doua miliarde de dolari. Succesul este atit de mare incit televiziunile americane NBC si CBS au semnat deja parteneriate cu YouTube, dupa ce, in primavara acestui an, protestau fata de includerea pe site a unor inregistrari din programele lor. In plus, Warner Music Group si EMI au confirmat deja incheierea unor parteneriate cu YouTube, acesta din urma anuntind ca in maximum 18 luni va incude pe site toate videoclipurile muzicale realizate vreodata. Si, bineinteles, ca vizualizarea acestora va fi in intregime gratuita.

Inceput

Site-ul a fost activat in februarie 2005, dar lansat oficial abia in decembrie 2005, fiind infiintat si gestionat dintr-un garaj de trei fosti angajati ai companiei PayPal (parca seamana cu Google, nu?). Acum are aproximativ 50 de angajati, sediul central fiind in California. Prima infuzie majora de capital a venit din partea Sequoia, o societate de fonduri speculative, care a investit, in noiembrie 2005, 3,5 milioane de dolari. Unul dintre partenerii companiei, si el fost angajat la PayPal, a primit un loc in boardul YouTube, iar Sequoia a mai acordat proiectului opt milioane de dolari, in aprilie 2006. Daca in luna iulie, "New York Post" estima valoarea YouTube la o suma intre 600 de milioane si un miliard de dolari, un blog al specialistilor in domeniu, Techcrunch, a sugerat ca un eventual pret de achizitie s-ar situa aproape de doua miliarde de dolari.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.