Dupa o binemeritata vacanta, Institutul Francez din Bucuresti va invita la doua vernisaje remarcabile ce vor avea loc in luna septembrie. Astfel, in perioada 18-30 septembrie in holul Institutului se va deschide expozitia intitulata "Leopold Sedar Senhhor (1906-2001) - gueule du Lion et sourire du Saga". In cadrul anului Senghor, cele doua obiective principale ale expozitiei realizate si difuzate de Organizatia Internationala a Francofoniei sunt: redescoperirea valorilor si convingerilor pe baza carora Leopold Sedar Senghor si-a fondat opera si actiunea si, respectiv, sublinierea exemplaritatii lor in lumea in care traim. Aceasta expozitie a fost realizata in parteneriat cu Misiunea senegaleza de organizare a celebrarii unui centenar de la nasterea Presedintelui Leopold Sedar Senghor.

De asemenea, sub titlul "Antoine Bourdelle - o prietenie francofila", Muzeul National de Arta al Romaniei va gazdui incepand cu 28 septembrie o expozite ce cuprinde lucrari ale artistului apartinand atat muzeului gazda cat si Muzeului Bourdelle din Paris.

Antoine Bourdelle renunta la scoala la 13 ani pentru a munci ca gravor in lemn la fabrica de mobila a tatalui sau. Urmeaza cursurile scolii de desen sub indrumarea lui Achille Bonis si apoi invata sa sculpteze pana in momentul in care obtine o bursa de studii la Academia de Arte Frumoase din Toulouse, in anul 1876. Urmeaza apoi, pentru scurt timp, cursurile Scolii Nationale Superioare de Arte Frumoase din Paris unde ii are ca maestrii pe Falguiere si Dalou. In 1888, incepe seria de portrete dedicate lui Beethoven la care va lucra toata viata. El opteaza pentru rigoarea si puritatea formelor devenind unul dintre precursorii sculpturii monumentale din secolul XX. August Rodin, in special, ii admira creatia.

Datorita influentei sale tot mai mari in domeniul sculpturii, Bourdelle va fi considerat punctul de plecare al unei noi epoci. Printre elevii sai s-au aflat: Pablo Curatella Manes (Argentina), Otto Gutfreud (Cehia), Bror Hyorth (Suedia), Germanine Richier (Franta), Emile Lahner (Ungaria), Aristide Maillal (Franta), Vadym Meller (Ucraina), Bancho Obreshkov (Bulgaria), Irina Codreanu, Mihai Onofrei, Margareta Cossaceanu (Romania).

Spre sfarsitul vietii Bourdelle conduce numeroase santiere de creatie de monumente. Printre altele el este autorul basoreliefurilor si frescelor Teatrului Champs Elysees.

Expozitia de la Bucuresti, care ii este dedicata, va ramane deschisa pana in 24 ianuarie anul viitor.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.