Evolutia distractiei la romani, dupa 1990, a inceput cu casetofonul, apoi cu video si televizorul, asta inainte sa apara mai multe televiziuni. Nu a trecut mult si a aparut o alta distractie costisitoare: Bingo. Incet-incet, jocurile au inceput sa devina mult mai exclusiviste.

Au aparut spectacolele de striptease cu trupe masculine care au dat tonul petrecerilor private pentru femei. De aici, DJ-ii au continuat trendul catre petreceri restranse, iar lautarii s-au reprofilat pe manele mixate tot pentru a face pe gustul petrecaretilor cu bani si dornici de oarece intimitate. In acelasi cadru au aparut barmanii profesionisti, adevarati oameni de atmosfera, care au dat tonul noilor concepte privind petrecerea. Practic, orice chef, nunta sau botez care se respecta trebuie sa aiba macar un barman de entertainment.
"Superbarmani", dar putini

Barmani care sa jongleze cu sticlele prin bar nu s-au vazut in Romania pana acum trei-patru ani. De atunci insa a inceput o noua moda intre "bartenderi" pentru a atrage clientii. Nu mai este de ajuns sa prepari un cocktail bun. Un specialist in domeniu trebuie sa participe la atmosfera in care se consuma tot ceea ce este in acea incapere. Pentru unii barmani din Romania, castigurile au devenit spectaculoase abia de doi ani incoace si au luat tendinte fabuloase odata cu profesionalizarea lor. Prin profesionalizare nu se intelege neaparat scolirea lor, ci mai degraba exercitiul. Este o situatie oarecum similara sportivilor - un barman bun are nevoie de cel putin patru ore de exercitiu pe zi.

Au parasit vasele

Majoritatea barmanilor din Romania care au avut tangenta cu meseria asta au plecat pe vase de croaziera, dar cu timpul s-au intors deoarece castigurile de pe uscat sunt mult mai bune, raportat cu munca depusa. "Acolo se lucreaza aproape 20 de ore pe zi, in timp ce la noi se munceste maximum 10 ore si se castiga tot cam aceiasi bani. Este deja o idee preconceputa ca mergi pe vas si castigi. Diferenta este doar ca stand pe vas poate nu cheltuiesti banii ca pe uscat. Noi ne-am propus sa ne ocupam de acest concept de barman in Romania.

Ca importatori de bauturi, pe noi ne intereseaza barmani profesionisti, care sa ne dea pulsul bauturilor consumate. Investim pentru a profesionaliza barmanii si mai ales breasla. Este important sa stim daca Havana Club, spre exemplu, este pe placul lor sau nu este. Barmanul influenteaza consumatorul. El trebuie respectat", spune Florin Maxim, brand manager la Pernod Ricard Romania. Acesta crede ca barmanul nu mai este cel de la cursurile efectuate de AJOFM, ci este cel care are o pasiune din asta. "Ati fi surprinsi sa aflati cati dintre barmanii de succes de la noi sunt absolventi macar ai unei facultati", completeaza Florin Maxim.

Cursuri cu 300 de euro

La cursurile de barmani se inscriu tot mai multi tineri romani care activeaza deja in cafenele, cluburi sau puburi, dar dintre acestia prea putini reusesc sa tina pasul cu cerintele activitatii de barman profesionist dupa ce termina. La ora actuala, in Romania sunt consacrate doua scoli de barmani care ofera servicii de specializare cu "traineri" straini: Mondy's Bartending Academy si Equisite Bar Solutions. Ele au cursuri pentru barmani, dar nu recalificari, ci profesionalizari, astfel incat imaginea barmanului in Romania sa se schimbe.

"Cursurile sunt foarte importante pentru orice barman, de aceea noi le-am impartit pentru mai multe etape si la preturi diferite. De fapt, sunt doua faze - prima presupune notiuni practice si teoretice, mai mult o initiere in ce inseamna barmanul, un pic de entertainment, notiuni de mixologie (n.r. -combinarea bauturilor) si lucrurile elementare pentru un barman de succes. La urmatoarea faza deja se invata si "flair" (show cu sticle si shakere), care este deja un curs foarte profesional cu barmani din afara. Pentru viitorul specialist in pregatirea bauturilor, "flair"-ul nu consta doar in aruncarea de sticle si shakere. Este important sa invete tot, de la cum se pune un servetel pana la a intretine atmosfera", explica Bebi Oprea, fondatorul Mondy's Bartending Academy.

Nu multi pot face show

Bebi Oprea crede ca potentialul este destul de mare in Romania, dar ca la acest moment nu sunt foarte multi barmani de show. "Nu stiu cat sa zic ca ar putea castiga. Din ciubucuri in bar poate fac un milion pe seara cei mai buni. Dar au castiguri din alte surse cum ar fi petrecerile private. Am inceput sa avem solicitari de barmani pentru multe petreceri ale unor companii importante. Nu stiu daca sunt zece barmani... poate cinci in stare sa tina pasul si sa faca show la un nivel foarte bun. Eu oricum ma bucur ca agentiile au inceput sa ne solicite tot mai mult pentru acest gen de entertainment", mai afirma Bebi Oprea.

Tarsoaga, cel mai titrat

Cel mai titrat barman roman la ora actuala este considerat Costin Tarsoaga, care practica aceasta meserie de 11 ani si s-a clasat pe locul 34 in lume la ultimul concurs mondial care a avut loc in SUA. Costin are si o colaborare cu Antena 1, unde prezinta in fiecare seara cate o reteta de cocktail. El spune ca venitul mediu obtinut este de 1.500 de euro pe luna, pe timp de un an, dar sunt luni cand castiga mult mai bine bine... Costin Tarsoaga a terminat Academia Navala la Constanta, dar a preferat sa fie barman. "Eu am facut Academia Navala, dar mie imi place foarte mult ceea ce fac acum. Oricum nu as merge vreodata sa lucrez pe vas. Am destui colegi care au avut experiente pe vas, dar nu sunt foarte incantati. Eu, unul, nu as merge", ne-a spus Costin, aflat acum in vacanta pe o plaja din California.

Nu vrea barul lui

Un barman bun nu castiga numai din ceea ce face in spatele barului, ci are o activitate permanenta. Spre exemplu, consultanta pentru realizarea unui bar, participarea la petreceri private, concursuri internationale cu premii semnificative. Cu toate acestea, Costin spune ca nu si-ar face barul lui. "Sunt activitati care pot sa aduca bani si fara sa stai la bar. Eu, daca as avea barul meu, m-as plictisi. In niciun caz nu o sa fac asta acum."

Talent innascut

Cea mai tare academie de barmani din lume este cea din New York, care ofera si casete celor care doresc sa exerseze acasa.

Talentul innascut pentru un barman presupune abilitatea de a ridica in aer, invarti, arunca, balansa si prinde sticle, bauturi si diferite instrumente de la bar in timp ce se prepara cocktailurile. Cu alte cuvinte, talentul unui barman este de a pregati un cocktail cu stil fara ca acest lucru sa-i ia mai mult timp decat ar fi necesar. Pentru a creste bacsisurile, pentru a creste viitorul, pentru a te ridica in ochii clientilor si ai colegilor de breasla trebuie sa provoci distractie. Daca lumea ar vrea doar sa se imbete, ar cumpara o lada de bere si ar sta acasa. "Da oamenilor un motiv ca sa vina in barul in care lucrezi", se spune la academia de barmani din America.

Cursurile de barmani te invata doua feluri de a face treaba. Sa lucrezi cu talent si sa faci exhibitii, dar si sa inveti tehnicile de utilizare si de dozare pentru fiecare obiect din bar, de la servetele la pahare, de la aranjamente la bere, cutii si sticle. Sa lucrezi cu "flair" inseamna sa pregatesti bauturi, dar si sa faci show manevrand tot ce ai pe masa de lucru cu miscari precise, fara sa pierzi mult timp sau bani la bar.

Tug, senior barman

Unul dintre cei mai renumiti barmani de pe mapamond este Tug Van Den Bergh, un englez de origine sud-africana, care vine de cate ori are ocazia in Romania pentru a juriza concursurile de "flair". El s-a declarat incantat de progresele acestei bresle la noi, dar spune ca inca suntem departe de maestrii internationali.
Cand va avea Romania un barman campion mondial?
Foarte curand, sper. Oricum, progresele din ultimii ani sunt evidente si, sincer, mi-ar placea ca unul dintre romani sa ajunga acolo sus. Este foarte greu, insa acesta este farmecul barmanului de "flair": niciodata nu stii de unde apare cate unul talentat.

Cat castiga un barman in Anglia?

Nu foarte mult... depinde de el si de locul unde se afla. Undeva intre 1.500 si 3.000 de lire, dar numai la bar.
Care crezi ca este cel mai important lucru pentru un barman?

Sa-i placa ceea ce face si, normal, sa munceasca.
Stii... in Romania exista o parere preconceputa despre barmani. Nu respecta eticheta bauturilor, isi mai insala sefii...

Stiu despre ce spui... Eu nu am facut niciodata asa ceva. Nu mi-am inselat seful. Este rau ca se intampla asta deoarece fiecare are nevoie de celalalt, altfel barul nu va merge.


Despre autor:

Saptamana Finaciara

Sursa: Saptamana Finaciara


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.