AIUREALA. Cu doar o luna inainte de inceperea anului universitar, studentii au intrat deja in criza din cauza stresului provocat de lipsa locurilor de cazare. "Bobocii" de anul intai au cele mai mici sanse sa prinda un loc in camin, deoarece au prioritate studentii din anii mai mari.

In Regie, noua camine au intrat in reparatii capitale vara aceasta. La toate se schimba instalatiile electrice, termice, sanitare, gresia si faianta. Toata lumea s-a bucurat cand a auzit vestea buna, sperand intr-o imbunatatire a situatiei cazarilor. Doar cei eminenti vor avea insa norocul sa prinda un loc in aceste camine sau cei care dau spaga. Teoretic, au intaietate studentii cu medii mari in anul precedent, cei care au mai stat in acel camin si cazurile sociale. Practic, a inceput deja bataia pe locuri si se aplica legea junglei sau mai pe romaneste a interventiilor si a banilor.

Daca anul trecut se vehicula printre studenti ca un loc intr-un camin poate ajunge sa coste 300 de euro, anul acesta, locurile se dau deja la negru si cu 500 de euro, in caminele proaspat renovate. La aceasta se adauga, evident, chiria oficiala perceputa de stat, ce variaza intre 600.000 si chiar doua milioane de lei, in functie de universitate si confort. Cei care realizeaza ca nu au nicio sansa sa prinda un loc in camine au inceput deja sa caute sa-si inchirieze o garsoniera sau un apartament in oras. Cum preturile depasesc cel mai adesea bugetul unui student, multi tineri se inghesuie cate patru intr-un apartament de doua camere.

Scoala la lumina lumanarii

IRONIC. Lumanari, scolilor care nu au curent electric. Aceasta este "solutia" ministrului Educatiei pentru elevii din invatamantul preuniversitar care invata in scoli fara energie electrica. Mihail Hardau a declarat, sambata, la Vaslui ca nu poate ajuta decat cu lumanari si le-a cerut directorilor de scoli sa achizitioneze generatoare electrice. Din 2007, odata cu descentralizarea, directorii de scoli, sprijiniti de autoritatile locale si de parinti, vor trebui sa rezolve dupa cum ii duce capul problemele institutiei de invatamant de care raspund. "Daca la scoala respectiva nu e curent, trebuie sa-si programeze o investitie, ca daca ma sui pe bac in Delta, are curent si generator, si o scoala sa n-aiba generator?", a intrebat retoric ministrul.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.