Cea mai saraca regiune a tarii ramane de departe cea de nord-est (cu 77 la suta mai saraca decat media nationala), iar cea mai putin saraca este reprezentata de Bucuresti, atat in ponderea persoanelor sarace, cat si rata saraciei severe de doar 2 la suta. Acestea reprezinta extremele, se arata in Raportul Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului", componenta a Planului ONU de actiune pentru combaterea saraciei. Regiunile vestice si centrul tarii se mentin mai putin sarace. Rromii sunt de aproape 5 ori mai expusi la fenomenul saraciei severe si reprezinta 12,5 la suta din totalul populatiei sarace, mai mult de 50 la suta din indivizii de etnie rroma aflandu-se in situatie de saracie severa. Majoritatea saracilor se afla in gospodarii in care capul gospodariei a absolvit cel mult patru clase, cea mai mare rata inregistrandu-se in cazul cand acesta nu a absolvit nici o forma de invatamant (40 la suta). In ultimii ani insa se constata cresterea riscului de saracie pentru absolventii scolilor vocationale, ca urmare a reducerii locurilor de munca. Familiile cu 5 copii sau mai multi se confrunta cu riscul de a se afla in saracie severa in mod constant. Familiile monoparentale reprezinta o problema pentru indicatorii de saracie pe care trebuie sa-i raporteze Guvernul.

Ajutor de 135 miliarde de dolari pentru tarile sarace

O echipa formata din 265 de experti in dezvoltare din intreaga luma a elaborat cea mai vasta strategie de combatere a saraciei, foametei si bolilor. Documentul contine un punctaj pentru fiecare pachet de masuri care, pana in 2015, ar putea reduce la jumatate saracia extrema. Raportul arata ca atat cresterea economica si crearea de locuri de munca, cat si serviciile acordate comunitatilor sarace necesita un parteneriat larg intre sectorul public, societatea civila si sectorul privat. Cheia succesului este incluziunea fara implicarea asociatiilor femeilor si a ONG-urilor in deciziile economice si politice, obiectivele ramanand de neindeplinit. Tarile bogate ar trebui sa contribuie in anul 2006 la fondul de ajutor pentru dezvoltare cu 135 miliarde de dolari, reprezentand doar 5 la suta din cheltuielile militare la nivel mondial. Proiectul Mileniu al Natiunilor Unite sprijina propunerea Regatului Unit al Marii Britanii referitor la infiintarea unei Facilitati Financiare Internationale (IFF), care sa acopere in 2005 nisa din procesul de dezvoltare. In tarile cu venituri mici ar fi nevoie de o crestere de pana la 70-80 de dolari pe cap de locuitor (de investit in 2006), urmand ca sumele sa creasca in 2015 la 120-160 de dolari. Pragul de saracie - indicatorul ONU - este 1 dolar la paritatea puterii de cumparare pe persoane si zi. Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) are in atentie sustinerea mai multor proiecte ce au ca obiectiv reducerea saraciei severe in randul anumitor categorii sociale din Romania. Mobilizarea actualei guvernari in directia combaterii saraciei trebuie sa fie printre prioritatile prioritatilor. Este o obligatie a Romaniei de a se inscrie pe linia Uniunii Europene si a cadrului global al ONU. Pana in 2009 saracia severa trebuie redusa la jumatate.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.