Profesia de mediator se aliniaza normelor europene si incearca sa fure dint clientii traditionali ai tribunalelor si ai avocatilor.

Potrivit Legii nr. 192/2006, medierea reprezinta "o modalitate facultativa de solutionare a conflictelor pe cale amiabila, cu ajutorul unei terte persoane specializate in calitate de mediator, in conditii de neutralitate, impartialitate si confidentialitate".

Cerinta UE

Pentru a crea un cadru legal si mult mai strict in domeniul medierii, ieri a avut loc constituirea Consiliului de Mediere, organism autonom cu personalitate juridica, ce va autoriza mediatorii in conditiile prevazute de Legea nr. 192. In plus, una dintre principalele sale sarcini va fi si supravegherea si certificarea formatorilor de mediatori. "Legea care a venit acum se datoreaza reformei in Justitie, care trebuie facuta pina la 1 ianuarie 2007. Ea prevede o alta abordare a cauzelor penale decit prin justitia penala, si anume prin justitia restaurativa, prin metodele alternative de rezolvare a conflictelor", declara Marius Guluta, din cadrul Centrului de Mediere si Securitate Comunitara Iasi.

De la microunde la divort

Printre cei care pot evita tambalaul din tribunale apelind la mediatori se numara clientii magazinelor, care invoca un anume prejudiciu dupa ce au cumparat un produs. Fie ca s-au capatuit cu un cuptor cu microunde stricat, fie ca nu le-a fost acordata garantia promisa, ei au sansa sa cada la invoiala cu reprezentantii magazinului. De altfel, dupa integrarea europeana, mediatorii vor putea fi chemati nu numai pentru incalcarea drepturilor consumatorului, prevazute de legislatia nationala, dar si pentru cele stipulate la nivelul Uniunii Europene.

Conflictele din familie sint si ele un bun prilej pentru a te afisa in fata mediatorului, in loc sa-ti tirasti partenerul de viata prin sali de judecata. Pot fi astfel solutionate neintelegerile dintre soti in ceea ce priveste continuarea mariajului, impartirea drepturilor parintesti si chiar viitorul domiciliu al copilului. Suma de bani cu care fiecare parinte va contribui la educatia odraslelor poate fi si ea subiect de mediere. Dupa ce au negociat aspectele divortului, dar si celelalte probleme ce decurg de aici in fata mediatorului, sotii vor depune intelegerea rezultata la o instanta competenta sa pronunte divortul.

Daca legea nu interzice ca o anumita problema sa fie rezolvata de mediatori, atunci cei interesati pot recurge la aceasta tehnica pentru a solutiona in mod voluntar orice conflict ivit in domeniul dreptului civil, comercial, de familie sau penal. In cazul in care un litigiu civil a ajuns deja la tribunal, solutionarea acestuia prin mediere poate avea loc din initiativa partilor sau la recomandarea instantei, acceptata de cei implicati direct in proces.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.