Plajele din statiunea Mamaia vor fi inghitite complet de mare in urmatorii 25 de ani, daca autoritatile romane nu vor realiza lucrari hidrotehnice de protectie impotriva eroziunii costiere, releva un studiu recent finalizat de catre Agentia Statelor Unite pentru Dezvoltare (USAID).

Seful Directiei Apele Romane - Dobrogea Litoral, principalul beneficiar al studiului USAID, Ionel Manafu, a declarat ca, potrivit scenariului pesimist, realizat de oamenii de stiinta americani, suprafata de nisip va scadea de la an la an, astfel incat din 2015 va incepe pierderea masiva a turistilor ca urmare a diminuarii plajelor, care in prezent au o capacitate optima de primire de 25.000 de persoane, zilnic, informeaza Rompres.

"Conform studiului intocmit de USAID, acum turistii au la dispozitie 45 hectare de plaja, dar pana in anul 2014 plaja se va reduce la 20 hectare. Astfel veniturile statiunii Mamaia, care are o pondere importanta in economia zonala, vor incepe sa scada, iar in 2030, acestea vor fi zero, iar taxele platite de agentii economici din statiune vor incepe sa se egalizeze cu castigurile asa ca acest obiectiv va deveni o statiune moarta!" - spus Ionel Manafu.

Varianta optimista imaginata de specialistii USAID, cu implementarea de masuri pentru stoparea si remedierea eroziunii costiere, prevede mentinerea suprafetei utile de plaja si chiar majorarea ei cu conditia ca investitiile, in valoare de peste 24 milioane euro, constand in diguri spargeval submerse si reinnisiparea cu aproximativ 18 mii de metri cubi de nisip, sa fie incepute de indata si finalizate pana in 2013. "in prezent lungimea totala a plajei din Mamaia este de 9,3 km, iar rata de eroziune anuala este de 0,73 m.

USAID apreciaza ca impactul maririi suprafetelor de plaja va duce la cresterea numarului de turisti si, daca se vor face investitiile preconizate, din 2015 statiunea va aduce un venit anual constant de 350.000.000 lei, iar impozitele si taxele incasate de stat vor ajunge la 900.000 lei.

Potrivit aceluiasi studiu, turistii vor mai cheltui pentru servicii conexe, pe timpul sejururilor, peste 50.000.000 lei pe sezon. Directorul Ionel Manafu a mai precizat ca finantarea lucrarilor de protectie costiera, din statiunea Mamaia ar putea fi asigurata in proportie de 85% prin atragerea de fonduri de coeziune oferite de Uniunea Europeana, iar 15% din buget va trebui asigurat de Ministerul Mediului.


Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.