Aflat la cea de-a treia editie, “FanFest” de la Rosia Montana se va derula in perioada 25-27 august. Aceasta manifestare isi propune sa celebreze natura si sa opreasca distrugerea Rosiei Montana. Ca si la edtiile anterioare, pe scena festivalului vor urca trupe precum: Luna Amara, Tapinarii, Sensor, Altar, Subscribe, Slang, Coma, Blazzaj, Nightloosers, Blanoz si altii.

40 de trupe de muzica si teatru vor urca pe scena
La conferinta de presa care a avut loc recent in Capitala, unul dintre organizatorii evenimentului, Roxana Pencea, a declarat: "Scopul festivalului este de a educa publicul in spiritul ecologic". Anul acesta, pe scena festivalului vor urca aproape 40 de trupe de muzica si de teatru. Pentru a ca manifestarea sa fie cat mai ecologica, platoul pe care spectacolele vor avea loc va fi curatat conform unui plan de reciclarea a deseurilor elaborat de organizatori.

"Plasticul si aluminiul ramase vor fi reciclate cu ajutorul sponsorilor nostri", au declarat surse din organizare.
Timp de trei zile la FanFest vor performa artisti si trupe precum Sensor, Altar, Subscribe, Tapinarii, Slang, Coma, Blazzaj, Luna Amara, Nightloosers, Blanoz Distruzos, Da Hood sau Zale. Concertele vor incepe de la ora 16.00 si se vor prelungi pana tarziu in noapte. Cei care au acceptat invitatia organizatorilor acestui festival au tinut sa faca cunoscut publicului faptul ca participa pro-bono la manifestare.

Blazzaj: "Placearea noastra de a canta la Rosia Montana e de aur"

Festivalul s-a bazat pe un buget similar cu cel de anul trecut, respectiv 25.000 de euro. Deoarece manifestarea a castigat amploare de la an la an, la editia acesta, sunt asteptati la concerte un public de 12.000 - 15.000 de oameni. Artistii participanti la eveniment, nu numai ca au acceptat sa cante pro bono dar au si protestat in ceea ce priveste masacrul ecologic de la Rosia Montana. "Este foarte urat sa afli ca muntii aceia vor disparea si acolo va ramane un desert (...), se numeste terorism ecologic", a declarat Nai’gh’Ba, membru al formatiei Da Hood.

"Placearea noastra de a canta la Rosia Montana e de aur", afirma trupa Blazzaj, "De la vorba pan’ la fapta e un drum etern/Ca de la Rosia Montana pana la guvern" au spus cei de la Luna Amara. Pe langa concerte, publicul va beneficia de un cort destinat artelor. Acolo se vor desfasura reprezentatii ale spectacolelor "Monoloagele vaginului", "Prima Iubire" si "Umbrele pentru lacrimi". In acelasi loc se produc lansarile volumelor "Timpul chitarelor electrice", volum semnat Doru Ionescu, "Nascut in URSS" de Vasile Ernu si "Mania.ro" de Mihnea Blidariu. Cu ocazia acestui eveniment se va lansa Suplimentul de Cultura dedicat Rosiei Montane, iar scriitorul Alexandru Vakulovski va oferi celor prezenti o sesiune de lectura.
Tot aici, spectatorii va putea viziona mai multe documentare si animatii ce au ca subiect protectia mediului inconjurator si alte teme de inspiratie ecologica.

The Playground va initia publicul in arta graffiti

The Playground, un grup de tineri artisti din Cluj-Napoca care fac arta stradala cu ajutorul tehnicilor specifice (grafitti, stencils, stickers etc), vor invata participantii cum si sub ce forma isi pot posta mesajele in spatiile publice. Ca si anul trecut, amatorii de sporturi neconventionale vor avea parte de "FanFest Extrem" - adica deja consacratul salt in fan-jumping, la care s-a adaugat si un panou de catarat si o tiroliana. Mai mult, pe platoul de desfasurare al festivalului va fi amenajat si un teren de fan-volei si unul de fotbal "a la FanFest".

O alta noutate a manifestarii de anul acesta va veni din partea sculptorului Erno Ciupe Bartha. Artistul va crea imense "sculpturi din fan", care vor fi expuse pe platoul FanFest pe intreaga durata a festivalului. Deoarce in perioada 20 august-15 septembrie, la Rosia Montana are loc prima editie Simpozionului de Sculptura Monumenatala, participantii la festival vor avea ocazia de a asista la modelarea a zece blocuri de piatra de aproximativ 2-2,5 metri inaltime de catre sculptori din Canada, Egipt, Japonia, Argentina, Olanda, Franta si Romania.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.