In Romania, numarul cazurilor de afectiuni psihice inregistrate in sistemul medical, la iesirea din spitale, in anul 2004, aproape s-a dublat fata de 1999, ajungand la aproape 1.100 de bolnavi la suta de mii de locuitori, conform unor statistici recente ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Aceasta cifra pozitioneaza tara noastra pe locul trei, dupa Estonia - cu 2.019 cazuri la suta de mii de locuitori - si Slovacia - cu 1.485 cazuri la suta de mii de locuitori, intr-un ''clasament'' care include 23 de tari europene.

''In realitate, insa, numarul celor afectati psihic pare sa fie cu mult mai mare, aceste date reflectand numai cazurile efectiv inregistrate in unitatile spitalicesti. Observatii directe indica faptul ca o buna parte a populatiei romanesti sufera astazi de tulburari afective, comportamentale sau chiar de boli psihice grave, de la cele usoare si mai putin vizibile la cele mai severe, de la mai cunoscutele depresii si atacuri de panica, la diferite forme de psihoze'', afirma reprezentantii Federatiei Romane de Psihoterapie (FRP).

Cu toate acestea, numai sub un sfert dintre cei afectati se trateaza, dupa cum estimeaza mai multi specialisti romani. In orasele mari, ''numai circa 30% dintre pacientii cu afectiuni psihice isi recunosc sau le sunt recunoscute problemele si folosesc tratamente medicamentoase, doar in jur de 0,5% se trateaza prin psihoterapie si 0,3%, prin ambele metode''. In restul tarii, situatia ''apare a fi si mai dezastruoasa'', specialistii estimand ca numai 10% dintre pacientii cu afectiuni psihice se trateaza cu medicamente, iar prin psihoterapie doar 0,001%.

Psihoterapia, o solutie pentru reducerea cheltuielilor medicale?!

''Din ce in ce mai multi oameni de pe tot globul apeleaza la tratamentele de tip psihoterapeutic, si pentru ca acestea sunt receptionate ca avand un raport costuri/rezultate mult mai bun, fiind, in multe cazuri, cel putin la fel de eficiente ca unele tratamente medicamentoase'', dupa cum declara Ileana Botezat-Antonescu, reprezentant al FRP.

Aceasta afirmatie este sustinuta si de un studiu britanic realizat, in urma cu cativa ani, pe un grup de pacienti cu tulburari afective. Astfel, dupa ce la jumatate dintre pacienti li s-au prescris anxiolitice, iar ceilalti au urmat numai sedinte de psihoterapie, ambele grupuri au inregistrat ameliorari similare la evaluarile psihologice si sociale finale.

Specialisti internationali din domeniul sanatatii apreciaza ca reducerea cu 2% a costurilor utilizarii tuturor serviciilor medicale, pe plan mondial, ar putea surveni numai prin inlocuirea acestora cu interventii psihoterapeutice. ''Daca o tara doreste sa-si mai reduca cheltuielile medicale, fara a afecta prin aceasta starea de sanatate a populatiei, psihoterapia poate sa fie o solutie'', sunt de parere reprezentantii FRP.

Sistemul de sanatate din Romania ''suporta, pentru persoanele care ajung in stadii avansate ale afectiunilor psihice, costuri de recuperare cu mult mai mari fata de cele ce ar fi fost necesare in conditiile asigurarii unui tratament preventiv psihoterapeutic''. In tara noastra, insa, numarul psihoterapeutilor este pe departe insuficient fata de cel considerat ca fiind un minimum necesar in Europa.

Conform FRP, in Franta exista un psihoterapeut la 4.000 de locuitori, iar in Austria - un psihoterapeut la 1.000 de locuitori. ''In tari ca Austria, Germania, Marea Britanie, in tarile scandinave si, bineinteles, in SUA, estimarile arata ca beneficiaza de psihoterapie de la 10% pana la 20% din totalul populatiei. In majoritatea tarilor europene, rata psihoterapeutilor in raport de numarul de locuitori este de unu la 2.000. Aceasta inseamna ca, in Romania, ar trebui sa existe 11.000 de psihoterapeuti, adica de 20 de ori mai multi decat psihoterapeutii formati pana in prezent'', precizeaza FRP.

Pretinsii psihoterapeuti isi ''trag pe sfoara'' pacientii

Din pacate, formarea si activitatea psihoterapeutilor romani nu este, deocamdata, nici macar legiferata la nivelul de interdisciplinaritate pe care il presupune. FRP a solicitat recent actualizarea nomenclatorului ''Clasificarea ocupatiilor din Romania'', cu ocupatia de psihoterapeut, definita clar si distinct fata de ocupatii cum sunt cele de psiholog sau de psihiatru. Recunoasterea profesiei liberale de psihoterapeut si in tara noastra ar insemna o ''aliniere la practicile europene, cu putin inainte de integrarea Romaniei in Uniunea Europeana''.

In plus, un proiect de lege recent elaborat vine acum sa armonizeze si sa puna in concordanta reglementarile romanesti cu cele europene. ''Demersurile facute de FRP pentru recunoasterea profesiei de psihoterapeut si in Romania urmeaza abia de acum sa se concretizeze in reglementari legislative'', sustin reprezentantii FRP.

La nivel european, ocupatia de psihoterapeut este considerata ca distincta fata de cea de psiholog sau medic psihiatru. ''Lipsa legiferarilor in acest domeniu poate periclita sanatatea romanilor ce apeleaza la persoane care nu sunt pregatite corespunzator, dar se pretind a fi psihoterapeuti. Astfel de pericole merg de la simpla lipsire de un tratament adecvat si escrocarea financiara pana la posibila agravare a unor stari psihice'', explica Eugen Papadima.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.