Potrivit Barometrului Cultural, realizat de Centrul de Studii si Cercetari in domeniul Culturii, pe un esantion de 1.636 de persoane, cu varste de peste 15 ani, 12% din repondenti au declarat ca nu au nici macar o carte in casa, 16% au spus ca au intre una si 20 de carti, 20% au mentionat ca au intre 21 si 50 de carti si doar 5% s-au putut "lauda" ca au peste 500 de carti. Rezulta, astfel, ca unul din 10 cetateni romani nu detine nici o carte si un cetatean din patru are mai putin de 50 de carti. Acelasi sondaj indica faptul ca 8,5% din totalul celor intervievati nu au putut numi nici macar un autor de limba romana. Situatia a fost si mai grava la capitolul literatura straina, unde procentul celor care nu au putut indica un autor strain s-a ridicat la 37%.

Sondajul CURS - "Cercetare privind analiza comportamentului de consum de programe audiovizuale ale elevilor" -, realizat in randul tinerilor pana in 18 ani, confirma aceleasi procente mari ale populatiei necititoare. 30% din repondenti au raspuns, astfel, ca nu citesc beletristica, iar cei care au afirmat ca citesc au indicat cu precadere autori prevazuti in programa scolara (Eminescu, Alecsandri, Cosbuc si carti precum: "Baltagul","Amintiri din copilarie" ori "Ciresarii"). In schimb, mai mult de 90% din repondenti au declarat ca se uita in fiecare zi la televizor, iar peste 20% au spus ca acorda zilnic acestei activitati mai mult de patru ore.

Un al treilea sondaj, "Activitati si preferinte culturale", realizat de Biroul de Cercetari Sociale, indica faptul ca pentru culturalizare, tinerii prefera spectacolele de muzica, muzeele si filmele, in timp ce bibliotecile publice se afla pe undeva pe la jumatatea preferintelor acestora. In procente, tinerii au fost cel putin o data anul trecut la spectacole de muzica (71%), muzee (61%), film (59%). 52% din repondenti au spus ca au frecventat bibliotecile, ce au devansat expozitiile de arta, spectacole de satira, umor si dans (cu procente intre 41% si 44%).

Un sondaj realizat, de data aceasta, pe site-ul Editurii Niculescu, referitor la numarul cartilor citite in ultimul an, arata astfel: din 309 repondenti, 24% au spus ca au citit intre 5 si 10 carti, 48% din 609 repondenti au indicat 10 carti citite in ultimul an, iar 28% din 350 de intervievati au "bifat" sub 5 carti.

In alta ordine de idei, desi tendinta generala e aceea ca tinerii citesc tot mai putin, lasand lectura de-o parte, in favoarea altor preocupari, in opinia lui Silviu Sandulescu, director marketing Editura Niculescu, "aceasta tendinta e justificata intr-o oarecare masura de asaltul televiziunii si Internetului, forme de entertainment mult mai la indemana, ce , practic, lectura. E o tendinta ce se inregistreaza nu numai in tarile din fostul bloc comunist, ci peste tot in lume".


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.