In Marea Britanie au inceput sa se simta consecintele unei legi din 2005, care permite declasificarea dosarelor donatorilor de sperma, la cererea mamei sau copilului. Bancile de sperma si-au epuizat rezervele, iar donatorii refuza sa mai vina la centrele de profil. Criza afecteaza familiile care isi doresc copii, dar au probleme cu spermatogeneza.
Mii de cupluri din Marea Britanie apeleaza la inseminare artificiala sau la fecundare in vitro, multe fiind dispuse sa faca "turism medical" pentru a-si rezolva problema in zone cu o legislatie favorabila. Inca patru tari europene si Noua Zeelanda au introdus legi care deschid arhivele centrelor de reproducere umana asistata, iar o eventuala decizie a justitiei americane intr-un caz de acest fel ar putea deveni lege in SUA.

In Romania, pachetul de legi ale reformei sanitare acopera si transplantul, reglementand favorabil atat donarea de sperma, cat si reproducerea asistata.

Sperma, produs de transplant

"Sperma donata sau embrionii rezultati in vitro sunt considerate produse pentru transplant, ne-a declarat dr. Victor Zota, director executiv al Agentiei Nationale de Transplant. Banca de sperma are obligatia sa pastreze fisa donatorului 30 de ani, pastrand confidentialitatea. Daca donatorul descopera ca are o boala genetica, are obligatia sa anunte centrul, dar identitatea sa ramane necunoscuta".
Prima banca de sperma din Romania functioneaza la Spitalul "Panait Sarbu" din Bucuresti, al carui Centru de reproducere umana asistata are cele mai bune rezultate.

"Avem circa o suta de donatori, ne-a declarat dr. Anca Vasilescu, care nu sunt recompensati cu bani, dar obtin un set complet de analize, care altfel i-ar costa aproape 2 milioane de lei. Dupa ce realizam cateva donari, ii scoatem de pe liste. In ultima vreme, rezultatele centrului au atras si cupluri din strainatate, in special romani din diaspora, dar si italieni. Sa nu uitam ca primul nascut din banca noastra de sperma este un baietel venit pe lume in 2000, in Chisinau". Fisele mentioneaza doar caracteristicile fizice si psihice ale donatorului, astfel incat beneficiarii transplantului sa poata alege.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.