Serviciile particulare de ambulanta nu incheie contracte cu Casele de asigurari findca sunt platite la kilometru ca taxiul, iar consultatia medicului nu este remunerata

Tariful de decontare este cuprins ''intre 1,33 RON/1,29 RON/0,85 RON/kilometru", iar fractiunile se platesc la metru

Operatorii privati din domeniu cred ca viitorul va aduce semnarea de contracte de prestari servicii medicale doar cu firmele de asigurari private si cu spitalele particulare

Reprezentantii unitatilor medicale particulare care detin si ambulante asteapta ca sistemul de asigurari private de sanatate sa se dezvolte in Romania, acestia nefiind, la ora actuala, dispusi sa incheie contracte cu Casele de asigurari de sanatate.
Potrivit Casei de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti (CASMB) in prezent, in Capitala, exista doar doua servicii de ambulanta care au contracte cu CASMB: Serviciul de Ambulanta al Municipiului Bucuresti si Statia Centrala de Transport Sanitar si Ambulanta Aeriana. Ambele au capital majoritar de stat.

Serviciile particulare de ambulanta din Bucuresti, si nu numai, nu sunt deloc interesate sa incheie contracte cu Casele de asigurari de sanatate din cauza ''tarifelor mici de decontare a serviciilor prestate''.

''Nu vrem sa incheiem contract cu CASMB din cauza birocratiei si a faptului ca pentru serviciile prestate primim doar decont pe kilometru. Birocratia consta, indeosebi, in faptul ca daca am efectuat cativa kilometri si un numar de metri trebuie sa precizam si cati metri am facut pentru a ne primi banii.

Aceste calcule, procesul propriu-zis de decontare si scumpirile repetate ale benzinei si motorinei ne-au determinat sa nu dorim semnarea de contracte cu CASMB'', ne-a declarat reprezentantul unui serviciu particular de ambulante. In opinia acestuia ''viitorul va aduce semnarea de contracte de prestari servicii medicale doar cu firmele de asigurari private si cu spitalele particulare. Spre aceasta ne vom indrepta. Pacientii care vor avea asigurari private de sanatate vor apela la serviciile de ambulanta particulare. Pentru aceasta, insa, trebuie sa se dezvolte sistemul de asigurari private de sanatate''.

Tarife cuprinse, in medie, intre unu si trei milioane de lei

La ora actuala, preturile practicate de ambulantele particulare din Capitala, sunt, in medie, cuprinse intre 1 milion-1,6 milioane de lei. Aceasta nu inseamna ca, in cazuri speciale, nu se percep tarife mai mari.
Spre exemplu, o ''solicitare'' care costa 990.000 de lei poate cuprinde: deplasarea ambulantei la domiciliul pacientului, consultatia, tratamentul de urgenta, eliberarea prescriptiei medicale sau trimiterii catre specialist si, daca este cazul, transportarea bolnavului la spital. Pentru serviciile speciale se percep taxe care ajung si la 2.290.000 lei. In aceasta situatie, ambulanta particulara, cu doi medici, ajunge la domiciliul pacientului in maximum 10 minute. Bolnavului i se face consultul sau i se acorda primul ajutor, dupa care este transportat la spital. Exista si clinici particulare care detin ambulante.

O ''solicitare'', care cuprinde deplasarea la domiciliul pacientului, stabilirea diagnosticului, tratamentul de urgenta si medicamente pentru 24 de ore, costa 1,6 milioane de lei. Daca este nevoie ca bolnavul sa fie transportat la spital, tariful este de 3 milioane de lei. Pentru pacientii care au abonamente la clinicile particulare ce detin ambulante, serviciile oferite de salvare sunt gratuite. In schimb, abonamentul anual costa 184 de euro pentru o persoana sau 1.327 euro pentru o familie cu patru persoane. Abonamentul presupune un numar de consultatii acordate la clinica sau la domiciliu si servicii gratuite de ambulanta. Si aceste clinici refuza sa incheie contracte cu Casele judetene de asigurari de sanatate pe partea de ''ambulante'', nemultumite fiind de faptul ca ''aceste Case de sanatate, conform legislatiei in vigoare, platesc numai kilometrajul, nu si tipul interventiei medicale''.

Serviciile particulare de ambulanta primesc, zilnic, intre 40 si 100 de solicitari. Sunt si clinici particulare care detin cate o ambulanta pe care o folosesc pentru transportul propriilor pacienti.

''Romania, cu certitudine, tinde catre asigurarile particulare de sanatate si, pentru viitor, avem in vedere sa achizitionam mai multe ambulante, dotate la standarde europene, astfel incat persoanele care vor avea asigurari private de sanatate sa apeleze la serviciile noastre'', ne-a declarat reprezentantul unei clinici pariculare care are in dotare o singura ambulanta.

Autoritatile sanitare sunt nepasatoare

Autoritatile sanitare par indiferente fata de refuzul serviciilor particulare de ambulanta de a incheia contracte cu Casele de asigurari de sanatate.
''Este acelasi tarif de decontare atat pentru serviciile de ambulanta de stat, cat si pentru cele particulare. Nu vrem sa facem discriminari.

Serviciilor particulare de ambulanta, le convine sau nu, acesta este tariful public stabilit prin Normele metodologice de aplicare a contractului-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate'', ne-au declarat reprezentantii CASMB.

Potrivit acestor Norme metodologice, tariful de decontare este cuprins ''intre 1,33 RON/1,29 RON/ 0,85 RON/kilometru''. Legislatia in vigoare prevede ca ambulantele particulare nu pot incheia contract cu Casele de asigurari decat pentru transport dializati si transport pacienti de la un spital la altul. Tarifele de decontare sunt tot cele prevazute de Normele metodologice.

Pe de alta parte, reprezentantii Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) spun ca ''spre exemplu, un cunoscut serviciu particular de ambulanta din Capitala a venit la CASMB cu un dosar prin care oferea numai transport pacienti si din aceasta cauza nu i-a fost acceptata oferta. In plus, respectivul serviciu nu avea personal specializat, ci doar soferi pe ambulante''.

In replica, serviciul despre care vorbeau reprezentantii CNAS afirma ca ''pe fiecare ambulanta au medic, asistent si sofer''.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.