Un proiect de act normativ va introduce o serie de reguli privind serviciile de cazare si alimentatie publica, protectia sociala a salariatilor de pe litoral. Cei care ofera cazare, vor avea nevoie de autorizare

Incepand de anul viitor, turistul care va apela la clasicele "gazde" de pe litoral, va avea surpriza sa descopere ca structura de cazare in cauza este autorizata, inregistrata si clasificata. Astfel, cateva noi masuri incluse intr-un proiect de act normativ demarat de Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului reglementeaza printre altele si statutul persoanelor fizice si asociatiilor familiale care nu vor putea furniza servicii de cazare si alimentatie in locuintele familiale de pe litoral decat daca acestea sunt autorizate, inregistrate si clasificate.

Anual, inainte de inceperea activitatii, unitatile de cazare vor fi verificate pentru avizare, amenda pentru nerespectarea conditiilor fiind cuprinsa intre 4.000 - 8.000 lei. Totodata, operatorii economici si administratorii unitatilor de cazare vor fi obligati ca, pana la data inceperii activitatii, sa asigure atat dezinsectia si deratizarea, cat si renovarea in interiorul si exteriorul cladirilor. Ei vor fi obligati de asemenea sa amenajeze spatiile verzi aferente structurilor turistice. Pentru nerespectarea acestor obligatii vor fi aplicate amenzi cuprinse intre 2.000 si 4.000 lei.

De asemenea, desfacerea preparatelor culinare, de patiserie si cofetarie, a bauturilor alcoolice si nealcoolice, calde sau reci, va fi permisa numai in structuri clasificate, iar produsele alimentare sau nealimentare vor putea fi comercializate numai in unitatile specializate, amplasate doar in zone/spatii stabilite de autoritatile locale, cu avizul prealabil al Autoritatii Nationale pentru Turism, sub sanctiunea unei amenzi cuprinse intre 1.000 si 4.000 lei.
Noile reguli vor interzice totodata si orice mod de comert ambulant pe litoralul Marii Negre, potrivit Mediafax. Persoanele care nu vor respecta aceasta interdictie vor fi sanctionate cu amenzi cuprinse intre 1.000 si 2.000 lei.

Facilitati pentru angajatori si salariati

Totodata, autoritatile locale vor fi obligate sa organizeze si centre de informare turistica la nivelul fiecarei statiuni.

Conform noilor reglementari, patronii din domeniul turismului care incadreaza in munca someri si ii mentin in activitate o perioada de cel putin un semestru vor beneficia de scutire de la plata contributiei datorate de angajator la bugetul asigurarilor pentru somaj, pe o perioada de sase luni. La randul lor, salariatii concediati vor primi o indemnizatie de somaj si vor beneficia de servicii de preconcediere. Persoanele carora le inceteaza contractul de munca la incheierea sezonului estival pe litoral vor putea beneficia de cursuri de formare profesionala organizate de angajatori, finantate din bugetul asigurarilor pentru somaj, in perioada premergatoare urmatorului sezon turistic.

Amenzi usturatoare

In sezonul turistic estival pe litoralul Marii Negre, perioada cuprinsa in intervalul 1 mai-30 septembrie, programul muzical de functionare al discotecilor si al operatorilor economici care desfasoara activitati cu program artistic, auditii muzicale, video si/sau TV, in spatii deschise si semideschise, va trebui incheiat la ora 23.00. De la aceasta regula vor fi exceptate discotecile si unitatile cu program muzical din statiunea Costinesti si localitatea Vama Veche, cu conditia ca, prin activitatile lor, sa nu produca disconfort, au precizat sursele citate. Pentru nerespectarea orei limite a programului muzical va fi aplicata cea mai mare amenda, cuprinsa intre 30.000 si 50.000 lei .

Nivelul de poluare fonica nu va putea depasi limita maxima de 50 decibeli masurata la exterior, la un metru distanta de conturul ce delimiteaza spatiul de activitate al discotecilor sau al unitatilor de alimentatie publica ce detin instalatii de sonorizare sau formatii muzicale. Pentru discotecile si unitatile cu program muzical in spatii inchise, patronii vor fi obligati sa asigure dotari speciale pentru izolarea si protectia fonica a surselor generatoare de zgomot si vibratii.

Lucrarile ilegale vor fi demolate

Autoritatile locale, prin propriile structuri de control, vor trebui sa identifice toate constructiile pe plaja si sa verifice conditiile in care acestea au fost amplasate, lucrarile realizate ilegal urmand sa fie demolate. Incepand cu 1 mai 2007, pe litoralul Marii Negre va functiona Politia Comunitara, finantata de la bugetele locale, care va patrula permanent in timpul sezonului estival, intre orele 08.00 si 23.00, in zonele in care sunt amplasate structuri de cazare si alimentatie publica, in zonele de agrement si promenada, precum si "in alte zone identificate ca avand un risc potential pentru siguranta turistilor", au declarat sursele citate.

Consiliile locale pe a caror raza teritoriala se afla statiuni turistice vor fi obligate sa propuna solutii pentru rezolvarea problemei cainilor fara stapan de pe litoral, care sa fie aplicate prin sistemul serviciilor proprii specializate sau prin concesionarea serviciilor catre terte persoane. Masurile vor fi incluse intr-un proiect de act normativ al MTCT, care va reglementa cadrul legal de organizare si desfasurare a activitatilor turistice pe litoralul Marii Negre.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.