Albanezi, armeni, aromani, rromi, rusi lipoveni, ruteni, maghiari, bulgari, evrei, turci, tatari, polonezi etc. 20 de comunitati etnice, peste 700 de artisti ai acestor etnii se vor intalni la Sighisoara in perioada 18-27 august, in cadrul Festivalului ProEtnica - Zilele Comunitatilor Etnice in Romania. Festivalul, ajuns la cea de-a sasea editie, a inregistrat mare succes pana acum.

Anual, la Sighisoara, se aduna pentru aceasta manifestare 30.000 persoane (in special tineri), ceea ce a facut ca ProEtnica, manifestare organizata de Asociatia Centrul Educational Interetnic pentru Tineret, sa devina una dintre cele mai importante festivaluri multietnice din sud-estul Europei. In acest an, deviza festivalului este "Unitate in diversitate". Sloganul este inspirat mai ales de scopul declarat al festivalului: acela de a oferi comunitatilor etnice din Romania o voce publica si posibilitatea sa se reprezinte singure, cel putin la nivel simbolic, prin forme culturale si programe pe care ele insele le considera reprezentative si corecte.

ProEtnica 2006 va fi organizat sub patronajul Ministerului Culturii si Cultelor, Consulul General al R.F. Germania la Sibiu, Tomas Gerlach si Presedintele Autoritatii Nationale pentru Tineret, Karoly Borbely.

Deschiderea oficiala a Festivalului ProEtnica 2006 va avea loc in 18 august, la ora 18.00, iar pe parcursul a zece zile dansurile si muzica traditionala, expozitiile de arta contemporana si traditionala, teatru de papusi, activitatile interactive si recitalurile cu invitati speciali cum ar fi Desperado, Hara, VH2, Fanfara 10 Prajini, BlackBeers, Ioan Gyuri Pascu & The BlueWorkers, Harry Tavitian, Kaska, Dancs Anamarie, SinKord si Teodora, Formatia Villa Kuhnterbunt si Groupe Culturel Maag Dann din Senegal, vor constitui punctele de atractie ale manifestarii.

In Sala Mare a Primariei Sighisoara, Andrei Marga, presedintele Colegiului Academic al Universitatii "Babes-Bolyai" va sutine o conferinta in data de 19 august la ora 11. O ora mai tarziu, Adrian Ivan - director executiv al Institutului de Studii Internationale - isi va lansa cartea "Stat, majoritate si minoritate nationala in Romania (1919-1933) Cazul maghiarilor si germanilor din Transilvania".

Dr. Lucian Nastasa de la Institutul de Istorie "George Barit", Cluj-Napoca, va sustine, in 20 august, conferinta intitulata "Repere pentru o istoriografie a rromilor". Temele meselor rotunde vor suscita interesul: "Perceptii identitare si relatiile interetnice in Romania (moderata de Lucian Nastasa si Adrian Ivan), "Buna Guvernanta", Regiune, regionalism si minoritati nationale in Uniunea Europeana".

Asociatia Centrul Educational Interetnic pentru Tineret din Sighisoara este un proiect finantat intre 2000-2003 de guvernul german prin Institutul pentru Relatii Culturale Externe din Stuttgart (ifa), in cadrul Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est. In prezent, centrul se autofinanteaza. Obiectivul asociatiei este sprijinirea dezvoltarii unui climat de armonie interetnica si toleranta, in spatiul multicultural al societatii romanesti, instrumentul cel mai eficient in atingerea acestui obiectiv fiind considerat educatia oferita tinerilor.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.