Azi se implinesc 25 de ani de la lansarea pe piata a primului Personal Computer (PC), masinarii considerate abia la inceputul existentei, conform expertilor IT.

Computerele "au schimbat viata oamenilor in mod spectaculos", a declarat Cindy Cohn, un responsabil al Electronic Frontier Foundation (EFF). "Si acesta nu este decat inceputul", a adaugat aceasta.

3 milioane de unitati vandute in primii 6 ani

Pe 12 august 1981, la New York, s-a facut primul pas spre evolutia computerului. International Business Machines (IBM) a prezentat atunci primul computer personal, legendarul IBM 5150 PC.
Primul PC IBM cantarea 12 kilograme, tastatura avea 2,7 kilograme si nu era mai puternic decat un simplu calculator de buzunar de astazi. IBM 5150 PC era dotat cu sistem de operare MS DOS, creat de compania Microsoft, avea un monitor monocrom verde, procesor Intel de 4,77 MHZ, memoria de 16 kilobyte si un BIOS (sistem de baza de intrare si iesire) realizat special pentru computer.

Pretul aproximativ al primului PC era de 1.565 de dolari, echivalentul unui salariu mediu din Statele Unite. "Conceput pentru afaceri, scoala si domiciliu, acest sistem usor de utilizat este disponibil la pretul de 1.565 de dolari", suna textul reclamei realizate pentru PC-ul din 1981. In anul lansarii, IBM 5150 PC s-a vandut in aproximativ 35.000 de unitati, cererea capatand dimensiuni gigantice in urmatorii cativa ani. Pana in 1987, IBM a vandut peste 3 milioane din aceste prime PC-uri.

Prin comparatie, cel mai putin sofisticat PC al anului 2006 este de 500 de ori mai rapid, de 32.000 de ori mai puternic, dar si mult mai scump decat IBM 5150.

Primul PC, livrat prin posta

Conform enciclopediei Wikipedia, adevaratul stramos al computerelor personale nu a fost IBM 5150 PC, ci un alt aparat numit Altair. Acesta fusese lansat pe piata cu mare succes in 1975 de catre compania Micro Instrumentation and Telemetry Systems (MITS), din Albuquerque, New Mexico. Altair putea fi comandat si primit prin posta. Acesta era livrat sub forma unor componente pe care trebuia sa le asamblezi personal.

Utilitatea acestui computer era practic nula. Acest lucru avea sa se schimbe odata cu momentul in care doi hackeri adolescenti, pe nume Bill Gates si Paul Allen, au scris pentru el o versiune de BASIC, cu care se puteau realiza calcule rudimentare.

Avere de 120 miliarde de dolari

Bill Gates este fondatorul firmei Microsoft si, potrivit revistei americane Forbes, cel mai bogat om din lume. Ultima estimare a averii boss-ului Microsoft de catre revista americana, specializata in clasarea si evaluarea celor mai bogati oameni, a dezvaluit suma de 47 de miliarde de dolari.

Pe de alta parte, din cauza fluctuatiilor bursiere la pretul actiunilor Microsoft, averea acestuia este greu de evaluat. Conform MigNews, Gates pierde si castiga miliarde de dolari in cateva secunde, dar in cele mai favorabile momente averea magnatului a atins valoarea de 120 miliarde de dolari.

Bill Gates a declarat ca serviciile Fiscului american sunt obligate sa stocheze datele referitoare la el pe un sistem de calcul alcatuit din mai multe computere din cauza averii foarte mari pe care o poseda.
Membru fondator al Microsoft, Paul Allen are averea estimata la peste 20 miliarde de dolari de celebra Forbes. Acesta a parasit compania in 1983 pentru a lupta impotriva sindromului Hodgkin's. Atat Allen, cat si Gates doneaza sume uriase in scopuri caritabile. In 2005, fondurile daruite de Allen de-a lungul timpului erau estimate la peste 815 milioane de dolari, in conditiile in care anual doneaza 30 milioane de dolari doar fundatiei care ii poarta numele.

PC-ul, indispensabil lumii moderne

De la o simpla masina de calcul, computerul a ajuns sa fie un accesoriu aproape indispensabil. Adolescentii isi incredinteaza secretele jurnalelor online, ce pot fi citite de milioane de utilizatori ai portalului MySpace, lumea comunica prin mesaje trimise instant pe Internet, telefonul este inlocuit treptat tot de PC, tone de informatii pot fi accesate in cateva secunde, cinemaurile si televizorul pierd teren in favoarea PC-ului.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.