Aproape doua treimi din graiurile planetei vor lasa praf in urma lor intr-un secol. Globalizarea lingvistica le vine de hac

In fiecare luna, intr-un colt al globului, se stinge cite o limba. La sfirsitul secolului e posibil sa ne trezim cu doar 2.500 de glasuiri ramase in viata din totalul de aproape 7.000 de acum, arata studiul american "Vital Signs 2006-2007", preluat de "Daily News". Mai rau decit atit, se preconizeaza ca 90% dintre graiuri vor parasi planeta cit de curind sau vor fi inlocuite de limbi dominante.

Liderii comunicarii verbale

Potrivit studiului efectuat de Institutul Environmental Sciences World Watch din Washington, acum 10.000 de ani, Pamintul aduna la un loc intre cinci si zece milioane de locuitori si pina la 12.000 de limbaje. Populatia globala din zilele noastre depaseste sase miliarde de oameni, iar numarul limbilor s-a imputinat cu mai mult de 5.000 de exemplare.

Cea mai palavragita este chineza mandarina, insufletind glasurile a peste un miliard de locuitori. O urmeaza la aproape jumatate distanta engleza si hindusa, cu 514, respectiv 496 de milioane de cuvintatori. Celelalte sapte ce alcatuiesc top-ten-ul celor mai vorbite limbi sint, in ordine, spaniola, rusa, araba, bengaleza, portugheza, indoneziana si franceza.

Engleza cistiga teren pe zi ce trece, mai ales in China, unde numarul mandarinilor care pronunta "the" cu limba intre dinti se ingroasa cu 20 de milioane de ucenici anual. Mai mult decit atit, s-a estimat ca in anul 2004 peste 1,2 miliarde de paminteni luau cursuri de engleza. Pe de alta parte, "Vital Signs" anunta ca in SUA este de asteptat ca mandarina sa intreaca in popularitate franceza si germana in salile de clasa pina in anul 2015.

La un alt nivel, studiul face cunoscut ca mai mult de jumatate dintre limbile globului sint gazduite in numai opt tari, cu mentiunea ca doar Papua Noua Guinee si Indonezia string 820, respectiv 742 din aceste limbi pozind drept cap de afis.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.