Romania a inregistrat un esec in protejarea si sustinerea copiilor si tinerilor infectati cu HIV, iar autoritatile nu reusesc sa-i protejeze in fata discriminarii, a abuzului si neglijentei, se arata in raportul "Viata nu asteapta", intocmit de Human Rights Watch

Mii de copii si tineri romani infectati cu virusul imunodeficientei umane (HIV) infrunta discriminarea generalizata, care ii impiedica pe multi dintre ei sa mearga la scoala, sa obtina ingrijirile medicale necesare, sa lucreze sau chiar sa afle informatii despre starea lor medicala, au conchis autorii raportului.

"Esecul guvernului in combaterea discriminarii si promovarea integrarii a facut ca multi dintre acesti copii sa fie vulnerabili la abuz si neglijente, prost informati in legatura cu sexualitatea si nepregatiti pentru viata de adult", se arata in raportul Human Rights Watch.

Copii vor ajunge la marginile societatii

Mai mult de 7.200 de copii si tineri romani cu varste cuprinse intre 15 si 19 ani sunt infectati cu virusul imunodeficientei umane. O mare parte dintre acestia au contractat virusul in perioada 1986-1991, ca rezultat direct al politicilor guvernamentale ce i-a expus la ace de seringa contaminate si la "micro-transfuzii", in urma carora copiilor mici li s-au administrat sange netestat, din cauza ideii gresite ca acest lucru va duce la imbunatatirea starii imunologice, se mai precizeaza in raport.

"Guvernul roman stie de acesti copii de mai mult de 15 ani, dar inca nu are un plan legat de ce o sa se intample cu ei atunci cand implinesc 18 ani. Daca autoritatile nu iau masuri urgente acum, discriminarea necontrolata va impinge mult prea multi dintre acesti copii la marginile societatii", a declarat Clarisa Bencomo, cercetatoare pentru drepturile copilului la Human Rights Watch si autoarea raportului.

Doar jumatate din tineri urmeaza o forma de invatamant

Mai putin de 60% din copiii infectati cu HIV participa la o forma de scolarizare si isi asuma riscul ostracizarii si abuzului din partea profesorilor si colegilor sau chiar excluderii din scoala, daca se afla despre boala lor. Unii dintre ei sunt trimisi la scoli speciale sau nu au acces la scoli profesionale in domenii precum alimentatia si coafura, pentru care legea romana stabileste ca testarea HIV sa fie obligatorie.

Pe de alta parte, reprezentantii Human Rights Watch au constatat ca exista medici romani care, in mod frecvent, refuza acordarea ajutorului medical ori asigurarea tratamentului pentru copiii si tinerii care sunt infectati cu HIV. Mai mult, o parte a personalului sanitar hartuiesc pentru a-i descuraja sa mai solicite ingrijiri medicale.

Legislatia impune restrictii la angajare

Tinerilor infectati cu virusul imunodeficientei umane li se poate refuza in mod arbitrar angajarea pentru ca legea romana prevede testarea medicala obligatorie pentru unele meserii in care pericolul transmiterii HIV este minim si nu reuseste sa protejeze indivizii de la testele HIV, realizate de catre angajatorii publici si privati fara consimtamantul informat al celor testati.

De asemenea, cazurile de discriminare in munca sunt dificil de adus in fata instantelor si pot sa atraga si mai mult atentia asupra bolii celor care sunt dispusi sa faca o plangere, deoarece documentele instantelor nu sunt confidentiale.

Raportul intocmit de Human Rights Watch mai scoate in evidenta faptul ca autoritatile romane pun rareori in aplicare legislatia care interzice discriminarea persoanelor infectate cu virusul imunodeficientei umane. Totodata, legea stabileste putine sanctiuni care sa fie si aplicate discriminatorilor. O alta problema este cea a agentiilor insarcinate cu protejarea copiilor in fata discriminarii si a abuzului, care nu au personal calificat pentru monitorizarea, investigarea si interventia in cazurile reclamate. De aceea, si solutiile sunt putine in acest domeniu.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.