Lipsa standardelor educationale, a locurilor si a personalului calificat din crese ii face pe parinti sa apeleze la servicii de babysitting

Dupa ce Ministerul Sanatatii a pasat responsabilitatea administrarii creselor Ministerului Educatiei si Cercetarii, acesta a dat sarcina mai departe primariilor de sector, de unde s-a ajuns la Consiliile Locale. Nu exista o directie generala, responsabila de monitorizarea creselor din Bucuresti, ci fiecare primarie de sector se organizeaza dupa cum stie. De exemplu, in sectorul 4, jocul de-a cresa nu a luat sfirsit dupa ce acestea au ajuns la Consiliul Local. Din 2005, unitatile pentru copii apartin de Directia de Administratie a Unitatilor de Invatamint, Sanitare si Creselor.

Standarde din 1974

In Romania, cresele functioneaza conform unor norme generale de organizare si functionare care au fost stabilite in anul 1974. Cu un regulament vechi de peste 30 de ani, unitatile pentru copii de pina la trei ani asigura hrana si caldura, fara sa ia in considerare un program de educatie timpurie, dupa cum spune un studiu realizat de UNICEF despre cresele din Romania.

Cu toate ca psihologii avertizeaza ca perioada copilului de la sase luni pina la trei ani este vitala pentru dezvoltarea psihica, in Romania educatia incepe abia dupa primii trei ani de viata. In crese nu exista programe care sa dezvolte imaginatia micutilor, nu exista jucarii, nu exista nici psiholog sau o programa bine pusa la punct pentru educatia timpurie. In momentul de fata, tot mai putine crese pot oferi copilului confortul minim de care acesta are nevoie.

Copii educati de paznici

Pe linga conditiile precare din crese, o problema stringenta este si lipsa personalului specializat. Studiul UNICEF arata si ca doar 4% din personalul din intreaga tara este calificat pentru educatia timpurie. Practic, in cadrul unei asemenea unitati pentru copii de pina la trei ani este asigurata doar paza. Organigrama de functionare prevede ca la 10-18 copii sa fie o infirmiera si o asistenta. In realitate este o asistenta la peste 25 de copii, iar exceptii nu se fac nici in cazul celor intre sase luni si un an, conform studiului UNICEF. "Sintem intr-o criza de personal, au ajuns sa vina pe posturi pensionari. Salariul de trei milioane de lei pe luna nu atrage pe nimeni. S-au cheltuit 33 de miliarde de lei pentru demolari, dar pentru dascali nimic", declara Constantin Filip, directorul general al Directiei de Administratie a Unitatilor de Invatamint, Sanitare si Creselor Sector 4.

Lipsa personalului ii obliga pe administratorii creselor sa angajeze si oameni fara experienta. Una dintre asistentele de la Cresa nr. 24, care a dorit sa isi pastreze anonimatul, spune ca lucrurile au stat altfel in trecut: "Acum conteaza sa aiba bunavointa. Inainte, cind apartineam de directia sanitara, veneau inspectorii, le verificau, acum insa nu mai intereseaza pe nimeni. Nu vine nimeni pentru un salariu de nimic. Pretul pentru o zi petrecuta la cresa e de 45.000 de lei, bani care sint strict pentru mincare. Deci nu ii putem folosi in administratie", spune asistenta.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.