Societatea Romana de Dermatologie, alaturi de compania Mediplus, partenerul Avene Laboratoires in Romania, a dat publicitatii rezultatele primului studiu la nivel national privind frecventa aparitiei melanomului in randul romanilor. Conform studiului, peste 50% din pacientii examinati lucreaza in aer liber fara sa se protejeze, prin utilizarea de creme fotoprotectoare, palarii sau alte haine special create impotriva soarelui. Studiul a reliefat ca 44% din persoanele care au participat la studiu se bronzeaza relativ usor si sufera mai rar de arsuri solare, in timp ce 29% sufera frecvent de arsuri solare si se bronzeaza mai dificil. Numai 18% au declarat ca nu sufera niciodata arsuri, ci se bronzeaza foarte repede si usor. Pe parcursul studiului au fost identificati pacienti cu diferite tumori cutanate. Pentru 3,06% din pacientii examinati s-a pus diagnosticul de melanom, iar 2,29% din pacienti au fost diagnosticati cu alta forma de cancer cutanat.

Soarele este vinovat

Toate leziunile diagnosticate au fost cauzate de expunerea indelungata si neprotejata la soare. Pentru studiu au fost examinati 785 de pacienti din toata tara, iar rezultatele au fost inregistrate si interpretate de medici specialisti, membri ai Societatii Romane de Dermatologie.

"Suntem convinsi ca rezultatele obtinute ne vor sprijini sa urmarim si sa ajutam in prevenirea diferitelor forme de cancer de piele in tara noastra. Numarul mare de pacienti care s-au prezentat la medicii dermatologi demonstreaza interesul romanilor fata de aceasta boala", a declarat prof. dr. Dan Forsea, presedintele Societatii Romane de Dermatologie.

Studiul a fost realizat ca urmare a campaniei nationale "Controleaza-ti alunitele - apara-ti viata" desfasurate in luna mai. Pe 15 mai, Romania a participat alaturi de alte 16 tari europene la "Euromelanom Day", zi in care medicii dermatologi ofera consultatii gratuite pentru afectiuni ale alunitelor de pe corp.

Ce este melanomul?!

Melanomul este forma cea mai agresiva de cancer cutanat. In general, frecventa aparitiei melanomului este mai mare la femei decat la barbati. De obicei, la femei apare la nivelul membrelor inferioare, in timp ce la barbati la nivelul toracelui, anterior si posterior. Barbatii se prezinta la medic cand stadiul de evolutie al melanomului este deja foarte avansat si, din aceasta cauza, rata mortalitatii la barbati este mai ridicata. Comparativ cu celelalte forme de cancer, melanomul apare in general la persoanele tinere si de varsta mijlocie. Toti medicii sunt de acord cu faptul ca radiatiile ultraviolete constituie un principal factor inductor de neoplasme cutanate. Studiile epidemiologice au evidentiat ca expunerea indelungata la soare fara protectie, in perioada adolescentei, poate dauna grav sanatatii. Indivizii care se expun la soare "cu intervale", ceea ce inseamna ca se expun numai in perioada vacantelor, fara sa se protejeze, au posibilitati crescute de a dezvolta un melanom. In mod sigur, datele biologice ale unui om joaca, de asemenea, un rol foarte important.

Melanomul este forma de cancer cel mai rapid raspandita la rasa alba, imediat dupa cancerul de plamani la femei. Aceasta maladie este strans legata de modificarea in obiceiurile oamenilor (costum de baie bikini, bronzarea naturala si artificiala), care au survenit in ultimii 20 ani. In momentul de fata, melanomul reprezinta 1,2% din cancerele cutanate, cu 70.000 de cazuri noi in fiecare an. Incidenta cea mai mare se observa in orasul Queensland din Australia. In Australia si Noua Zeelanda, melanomul reprezinta a patra cea mai des intalnita forma de cancer, in ambele sexe. In SUA, Canada si tarile Scandinaviei, melanomul este pe locul 10, iar in Anglia pe locul 18. Conform statisticii, una din 87 de persoane din SUA va dezvolta un melanom, iar in tarile scandinave procentul este egal cu un pacient la 100 de cazuri. Pentru Romania nu sunt inca date epidemiologice referitoare la melanom.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.