Tarifele la energia termica furnizata populatiei ar putea creste in medie cu 15-20%, dupa ce pretul national de referinta la energia termica a fost inlocuit cu preturi locale.Gandit ca o solutie de eliminare a inechitatilor generate de vechiul sistem de facturare, noul pret al gigacaloriei le da dureri de cap autoritatilor locale

Tarifele la energia termica furnizata populatiei ar putea creste in medie cu 15-20%, dupa ce pretul national de referinta la energia termica a fost inlocuit cu preturi locale, potrivit estimarilor secretarului de stat din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor, Mircea Toader. Oficialii Ministerului Administratiei si Internelor considera ca preturile locale de referinta la energia termica vor elimina inechitatile generate de vechiul sistem de facturare a consumului de apa calda si caldura, cel bazat pe pretul national de referinta.

Astfel, pretul gigacaloriei va depinde in mare parte, de la 1 ianuarie 2007, de capacitatea administratiei locale de a gestiona producerea si distributia de energie termica, pentru ca pretul pe care il va avea gigacaloria in localitati diferite va fi influentat de investitiile pe care autoritatile locale le-au facut in sistemul de distributie a energiei termice.

Cel mai redus cost de productie, de circa 91 de lei pe gigacalorie, este in prezent inregistrat la Calimanesti (Valcea), datorita resurselor geotermale din zona, iar cele mai mari cheltuieli, de circa 300 lei/Gcal sunt raportate la Targoviste (Dambovita) si Onesti (Bacau), potrivit ANRE. Despre cum va arata "harta termica" a Romaniei din iarna ne-au vorbit autoritatile locale din 11 judete.

La Giurgiu, pierderile vor fi resimtite la intretinere

Din aceasta iarna, costurile la furnizarea energiei termice catre consumatorii casnici vor creste in judetul Giurgiu cu cel mult 10% fata de pretul actual de referinta, potrivit estimarilor vicepresedintelui Consiliului Judetean, Ionel Dinu.

"In acest moment Consiliul Local, mandatat sa stabileasca un pret la gigacalorie, nu a discutat inca posibilitatea eventualelor scumpiri, insa o dezbatere pe aceasta tema se va face cat de curand. Estimez ca gigacaloria se va scumpi cu cel mult 10%, insa este sigur ca utilizatorii finali nu vor ramane fara caldura pe timp de iarna", a mai spus Dinu.
In prezent, centrala termica din Giurgiu functioneaza pe carbune, iar judetul nu este racordat la distributia de gaz. Pierderile centralei se ridica acum la 600 miliarde de lei vechi, situatie care ar putea infulenta costul final al energiei termice.

Consiliul Judetean are in plan o investitie de 30 miliarde de lei vechi pentru modernizarea unei turbine a centralei termice, care va produce in cogenerare energie termica si energie electrica.

Galati: cresteri de cel putin 10%

Pretul energiei termice va creste "in mod sigur" si in Galati, iar majorarea se va situa intre 10 si 15%, potrivit estimarilor primarului municipiului Galati, Dumitru Nicolae. "In mod sigur, energia termica se va scumpi. Cresterea nu va depasi 10-15 procente, daca Electrocentrale Galati trece in proprietatea Consiliului Municipal, iar Guvernul isi respecta angajamentele asumate cu privire la acest transfer. Daca nu, scumpirea va fi mai mare de 15%", a declarat primarul Dumitru Nicolae, citat de NewsIn. In momentul de fata, pretul de referinta al gigacaloriei este 107,5 lei noi. Insa, pretul de productie practicat de Electrocentrale Galati este de 116,78 lei noi, iar cel de distributie, aplicat populatiei de societatea locala APATERM, este de 79,22 lei noi.

In Brasov, datoriile CET se vor resimti in iarna

Din cauza datoriilor mari, Centrala de Electro-Termoficare (CET) Brasov a trecut printr-o perioada nefasta la mijlocul lunii iunie, cand nu a mai primit gaz metan ca sa lucreze la parametri normali, rezultatul fiind ca in 49 de mii de apartamente nu a mai curs apa calda. Centrala de Electro-Termoficare a acumulat datorii la DISTRIGAZ de aproape 280 de miliarde de lei vechi, suma care, in mod normal, ar fi trebuit achitata din incasarile de la clienti. Aceste pierderi vor fi suportate de consumatorii finali in iarna, atunci cand autoritatile se asteapta ca pretul final al gigacaloriei sa ajunga la 160 lei, cu o crestere de aproape 50% fata de pretul actual, de 110 lei. Un pret sigur nu a fost, insa, stabilit, cel mai devreme in luna septembrie brasovenii urmand sa stie exact cu cat va creste factura la intretinere.

La Bistrita, energie mai scumpa cu pana la 20%

Din aceasta iarna, tarifele la energia termica livrata in sistem centralizat populatiei ar putea creste, la Bistrita, cu pana la 20%, in conditiile in care Consiliul Local va adopta o hotarare in acest sens. Primarul Bistritei, Vasile Moldovan, a afirmat, luni, intr-o conferinta de presa, ca, mai intai, Consiliul Local (CL) va trebui sa decida inchiderea actualei firme de termoficare, SC PRODITERM SA, al carei unic actionar este CL, si infiintarea unui serviciu public de producere si distributie a energiei electrice, informeaza NewsIn.

SC PRODITERM SA nu isi mai poate continua activitatea intrucat a intrat in faliment, insa autoritatile locale nu pot lasa fara nici o sursa de energie cele peste 1.000 de familii care mai depind de serviciul centralizat de termoficare. Pana in 15 august, Consiliul Local Bistrita si-a fixat termen sa finalizeze discutiile pe marginea acestui subiect pentru ca abonatii Proditerm sa stie pe ce sursa de energie vor putea conta la iarna.

Primaria Craiova mareste pretul gigacaloriei

Primarul Craiovei, Antonie Solomon, a anuntat intentia de a propune consilierilor locali majorarea pretului de referinta pentru energia termica, de la 128 lei, la 150 lei pe gigacalorie. Primaria din Craiova va propune Consiliului Local majorarea pretului gigacaloriei. "Nu avem ce face. Acum, cand Consiliul Local are dreptul sa stabilieasca propriul pret pentru energia termica, trebuie sa tinem si noi pasul. Nu mai conteaza pretul de la Bucuresti. Nu este vina administratiei ca toate tarifele cresc. Craiovenii vor trebui sa plateasca cu aproximativ 20 lei in plus la factura pe caldura. Aceasta este situatia. Oricum, mai mult nu va mai creste. La Craiova se poate produce energie termica foarte ieftina", a declarat primarul Antonie Solomon, citat de NewsIn.

In Prahova, autoritatile se asteapta la o scadere

Desi pana acum Consiliul Judetean Prahova nu a discutat noile tarife la energia termica, autoritatile estimeaza ca inlocuirea pretului national de referinta la energia termica cu preturile locale nu va duce la scumpiri ale gigacaloriei.

De fapt, directorul CET Prahova, Mihai Faca, ne-a declarat ca este foarte probabil ca tarifele pentru caldura si apa calda sa se reduca din iarna. Pretul actual al gigacaloriei in Prahova este extrem de competitiv, potrivit directorului CET, intrucat atinge 180 lei si include atat pretul de productie, cat si cel de distributie. Un pret final al gigacaloriei va fi facut public cel mai devreme in luna septembrie, spun autoritatile prahovene, iar o estimare in privinta costurilor va fi facuta odata ce hotararea de Guvern care instituie descentralizarea facturarii energiei termice va fi publicata in Monitorul Oficial.

La Iasi si Timis primarii se revolta

Preturile pentru energia termica vor creste in aceasta iarna cu 250%, conform estimarilor facute la mijlocul lunii iunie de primarii din Timisoara si din Iasi, Gheorghe Ciuhandu si Gheorghe Nichita. Cei doi s-au intalnit la Iasi pentru a trage un semnal de alarma privitor la lipsa unei politici energetice coerente a Guvernului. Ei au ajuns la concluzia ca Guvernul nu are in acest moment o politica energetica coerenta si ca Romania este dependenta de gazul metan exportat din spatiul ex-sovietic. Potrivit declaratiei comune a celor doi edili, populatia va fi incapabila sa suporte costurile aferente incalzirii pentru aceasta iarna, iar bugetele locale vor deveni o anexa a sistemelor de termoficare. Cei doi edili au lansat un apel catre primarii Aliantei, cerandu-le sa-i sprijine in aceasta initiativa.

La Bucuresti si Botosani nu se fac estimari

Viceprimarul Capitalei, Razvan Murgeanu, nu poate sa faca inca estimari asupra costurilor viitoare ale energiei termice, insa este convins ca nu vor exista cresteri spectaculoase pe factura bucurestenilor. "Asteptam trecerea Centralei de Electro-Termoficare din portofoliul industriei in cel al autoritatilor locale pentru a vedea care este situatia si la ce nivel vom calcula agentul termic", ne-a declarat viceprimarul Capitalei, adaugand ca procesul va fi incheiat cel mai tarziu la finele lunii septembrie.

Nici la Botosani autoritatile nu pot face o estimare exacta a implicatiilor renuntarii la pretul national de referinta. Cert este ca in acest moment gigacaloria atinge valoarea de 270 lei, in timp ce consumatorii casnici platesc la pretul de referinta de 107,5 lei impus de stat. Societatea de termoficare botosaneana cunoaste in acest moment o serie de modernizari, in segmentele de distributie si la punctele termice, investitii care nu vor fi resimtite de consumatorul final, ne-a precizat Mihai Iacob, directorul general al TERMICA.

Centrala din Sibiu functioneaza la minimum

Decizia sibienilor de a se racorda la centrale termice de apartament a facut ca societatea Energia Termica sa functioneze la minimum de potential. Aceasta in conditiile in care au mai ramas racordate la centrala de stat doar 2-3 asociatii de proprietari, potrivit reprezentantilor societatii. Prin urmare, impunerea unui pret local la energia termica in locul pretului la nivel national nu va afecta in nici un fel pretul gigacaloriei in Sibiu, care este egal acum cu pretul national de referinta, de 107,5 lei/Gcal. O situatie asemanatoare este si in Arad, acolo unde mai mult de jumatate dintre locatari au ales centralele termice de apartament.

Primarul Devei cere preluarea Termocentralei Mintia

Primarul Devei, Mircia Muntean, a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, ca i-a cerut premierului Calin Popescu Tariceanu o intrevedere, pentru a discuta despre transferul Termocentralei Mintia la Primaria Deva. "Nu mai putem tolera minciunile pe care le-am inghitit pana acum, ca Termocentrala Mintia nu este in cogenerare, astfel ca ea sa nu poata trece la Primaria Deva. Devenii au platit, pana acum, cu 100 lei mai mult pe gigacalorie, doar pentru ca asa a vrut ministrul Codrut Seres. O sa-i cer premierului trei lucruri. Sa recoreleze pretul gigacaloriei furnizate de Termocentrala Mintia, sa se aprobe fuziunea dintre Termocentrala Mintia si societatea de distributie a energiei termice din municipiul Deva si sa preluam la primarie termocentrala", a spus primarul Devei.

Muntean a mai declarat ca in fruntea Consiliului de Administratiei la Termocentrala Mintia se afla liderul PSD din judet, Victor Vaida, care este impotriva trecerii termocentralei la Primaria Deva. "Liderul PSD Hunedoara pune mai presus interesul a 500 de oameni, angajati la termocentrala, in locul celor 70.000 de deveni", a adaugat primarul Devei.

Cum se calculeaza pretul local la energia termica

Potrivit explicatiilor ministrului Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, pretul local de referinta reprezinta pretul energiei termice in localitatea respectiva, dupa ce, din pretul de productie se scade subventia de la stat, care este de 45% din pretul combustibilului si subventia de minimum 10% acordata de autoritatile locale.

La acestea se adauga si o corectie de 5%, care reprezinta diferenta dintre pretul energiei electrice care este produsa in sistem de cogenerare (centrale care produc atat energie termica cat si electrica) si cea produsa de alte tipuri de centrale, avand in vedere ca distribuitorii vor fi obligati sa cumpere energie electrica produsa in sistem de cogenerare.
In momentul de fata, in Romania, sistemul centralizat de incalzire este prezent in 110 localitati si in 1.770.000 de locuinte.

Statul acopera 45% din costurile furnizorilor

Preturile locale de referinta vor fi stabilite in functie de specificul zonei, respectiv conditiile de iarna, capacitatea de plata a populatiei, combustibilii folositi la producerea caldurii si posibilitatea bugetelor locale de sustinere bugetara a populatiei pentru plata energiei termice. Furnizorii de energie termica vor primi sprijin financiar de la bugetul de stat, valoarea sumelor acordate urmand sa fie de maximum 45% din costurile determinate pentru combustibilul folosit.

In localitatile in care nu a fost stabilit un pret local de referinta, facturarea se va face la pretul de 107,5 lei/Gcal (actualul pret national de referinta) pana la data stabilirii pretului local, dar nu mai tarziu de 60 zile de la data intrarii in vigoare a Ordonantei aprobate de Guvern. Autoritatile locale vor participa la subventionarea cheltuielilor de producere a energiei termice pentru localitatea proprie cu minim 10% din costuri.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.