Adrian Iorgulescu face bilantul unui an de mandat in care multe au fost incepute, dar pentru la fel de multe mai avem de asteptat.

Anul trecut pe vremea asta, premierul Tariceanu va nominaliza pentru ocuparea postului lasat liber de Mona Musca. Ce ati reusit sa realizati de atunci?

Efortul pe care l-am facut aici a constat in punerea in aplicare a programului asumat de Alianta pe domeniul culturii. In principal, este vorba despre realizari in materie legislativa, sint multe lucruri pe care le-am facut in materie de descentralizare. Primul-ministru spunea, zilele trecute, ca Ministerul Culturii este singurul din structura Guvernului care si-a indeplinit integral programul de descentralizare.

Ce ati descentralizat pina acum?

Din tot ce insemna structura alambicata si stufoasa a ministerului, pina la sfirsitul anului sper sa ramina doar directiile judetene si institutiile de importanta nationala. Toate celelalte urmeaza sa fie eliminate, mai ales entitatile economice, pentru care am facut sau doresc sa fac strategii de privatizare si pe care intentionez sa le plasez la AVAS, care le va scoate la vinzare. Avem deja strategiile pentru cinematografie, dar din pacate ne-a tinut putin pe loc modificarea legii, care a frinat procesul. Avem, de asemenea, strategia de privatizare pentru societatea Coresi. O alta chestiune este cea a retrocedarilor: s-au facut multe, dintre care cele mai importante sint Brukenthalul si Branul. In baza unui memorandum, vom reusi sa retrocedam acum si Pelesul si Pelisorul.

In cinematografie ce se va mai intimpla?

Avem noi regulamente de functionare a CNC-ului si de organizare a concursurilor pentru scenariile care vor beneficia de finantari. Comisiile vor fi mai putin numeroase, iar membrii comisiilor nu vor mai avea interese directe in domeniu, cum s-a intimplat pina anii trecuti. Dar lucrul care mi se pare cel mai important este ca sint strinse, pina acum, 300 de miliarde care, anul acesta, vor fi date pentru cinematografia romaneasca. Suma acordata anul trecut este, cred, de aproximativ zece ori mai mica.

Anul trecut imi spuneati, in interviul de dupa numire, ca sperati sa atingeti standardele UE in ceea ce priveste finantarea publica a culturii, adica 1% din PIB. Acum, dupa rectificare, bugetul culturii este de maximum 0,2% din PIB.

Anul trecut, bugetul a fost de 0,15%, deci anul asta majorarea este, totusi, sensibila, chiar daca suma ramine modesta. In plus, pe linga sumele de la buget pentru minister, noi am avut finantari separate foarte importante pentru Sibiu - Capitala Europeana, pentru Anul Francofoniei, pentru reabilitarea institutiilor de spectacol si Biblioteca Nationala si pentru reabilitarea infrastructurii culturale din mediul rural. De aceea, as spune chiar ca cele mai importante reusite sint, din punctul meu de vedere, legate de finantarea culturii in 2006. Niciodata nu au venit pentru cultura atitia bani.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.