Prezenta activa in spatiul poeziei si apoi al dramaturgiei ultimilor ani, Saviana Stanescu a desfasurat o intensa activitate in tara, apoi in Statele Unite ale Americii, unde a devenit si continua sa fie una dintre cele mai puternice voci ale teatrului contemporan si unde preda la Tisch School of Arts - Universitatea din New york, Facultatea de Dramaturgie.

Autoarea a demarat de curand la Bucuresti, cu sprijinul Lark Theatre si al Teatrului Odeon, proiectul intitulat ARTE, reprezentand o forma de colaborare teatrala intre tineri regizori, actori si dramaturgi din Romania si SUA, al carui scop este schimbul de idei si de experienta. Este, de asemenea, si o excelenta ocazie pentru dramaturgi de a-si imbunatati calitatea textelor si a traducerilor. Printre participanti s-au numarat dramarturgul Doug Wright, Tina Howe si Emily Mann, precum si Beatrice Rancea, Alina Nelega, Ioana Ieronim, Stefan Peca. Saviana Stanescu a fost prezenta cu un fragment din piesa "Pantoful lui Lenin" - un text actual despre emigratie, emigranti si consecinte, scris in stilul care a definit-o pe autoare si pe care l-a autointitulat "realism poetic". Cei care au citit textele Savianei Stanescu sunt cunoscatori ai limbajului sau energic, ritmat, dar emotional, ce da substanta personajelor construite de autoare.

La inceputul lunii august, Teatrul Desant este locul de desfasurare a Workshop-ului sustinut de aceeasi Saviana Stanescu, avand titlul "Reimaginand clasicii - Antigona". Evenimentul se doreste o transpunere in actualitate a povestii antice si, in acelasi timp, o provocare la discutii si confruntari de idei pe tema remodelarii, fiind vorba despre mereu nerezolvata problema a relatiei. Fie cea dintre individ si autoritate, fie relatiile de familie, legaturile amoroase sau conflictele intre generatii, despre complexitatea vietii omenesti in general! Atelierul isi doreste sa promoveze texte noi, dar si sa incurajeze ideile originale, o mare atentie acordandu-se modalitatilor de scriere si de constructie dramatica a textelor.

Fiind un spatiu neconventional, care in cea mai mare parte se dedica textelor neconventionale si teatrului experiment, Desant-ul a devenit deja unul dintre locurile in care tinerii creatori vor fi intotdeauna ascultati ! Acceptati sau contestati! Dar ascultati...


Despre autor:

Saptamana Finaciara

Sursa: Saptamana Finaciara


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.