Uniunea Studentilor din Romania va inainta luni Colegiului Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii o lista cu rectorii universitatilor de stat si ai celor particulare acreditate, ale caror dosare urmeaza sa fie studiate. USR solicita CNSAS studierea dosarului presedintelui Consiliului National al Rectorilor (CNR), Ecaterina Andronescu, "care, prin functia pe care o ocupa, trebuie sa reprezinte un model de moralitate". Uniunea Studentilor din Romania a anuntat duminica lansarea
campaniei "DA, pentru un invatamant curat", prin care solicita Colegiului CNSAS declasificarea si studierea dosarelor rectorilor universitatilor din tara noastra si deconspirarea celor care au facut politie politica prin publicarea in Monitorul Oficial. "Consideram ca invatamantul romanesc, principalul purtator al valorilor de innoire a unei societati, nu poate intra in Europa cu reminiscente ale politiei politice comuniste si, de aceea, solicitam CNSAS studierea, cu prioritate, a dosarelor rectorilor universitari.

Apreciem ca spatiul universitar din Romania are nevoie de confruntarea cu trecutul pentru ca tanara generatie sa creasca si sa se dezvolte intr-un mediu vindecat de plagile trecutului comunist, in concordanta cu valorile culturale si umane europene", precizeaza sursa citata. Fara a le pune la indoiala calitatile academice, USR este de parere ca rectorii care au colaborat cu fosta securitate, "turnandu-si colegii si partenerii, nu pot contribui, prin profilul lor moral, la reformarea si la dezvoltarea invatamantului romanesc pe baze calitative, afectand grav credibilitatea sistemului educational din Romania". USR cere "rectorilor informatori" sa-si prezinte demisia de onoare, anuntand, totodata, ca aceasta campanie "DA, pentru un invatamant curat" va continua cu deconspirarea decanilor care au facut politie politica.

Profesori verificati de CNSAS

Federatia Educatiei Nationale va depune marti la Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii o lista cu mai multe persoane care activeaza in invatamant pentru a afla daca acestea au colaborat sau nu cu fosta securitate a statului, se arata intr-un comunicat transmis presei.

"Decizia FEN vine dupa campaniile lansate de mai multe organizatii, care au ca scop deconspirarea persoanelor care au facut politie politica inainte de Revolutie", precizeaza sursa citata. Pe listele care vor fi inaintate de FEN catre CNSAS se afla functionari si demnitari din cadrul Ministerului Educatiei si Cercetarii, precum si inspectori scolari generali si adjuncti. "Vrem sa stim exact cu cine colaboram. Sper ca aceasta campanie initiata de mai multe organizatii sa aiba rezultatele scontate si sa eliminam din sistem persoanele care, pe vremea comunismului, si-au turnat colegii", a declarat presedintele FEN, Catalin Croitoru.

Ecaterina Andronescu: "O actiune de imagine"

"In ceea ce ma priveste, nu am nici un fel de problema si nu ma deranjeaza ca se fac asemenea verificari, cu atat mai mult cu cat noi, rectorii, am fost obligati atunci cand am candidat pentru functie, conform Cartei Universitare, sa depunem o declaratie autentificata la notariat in care sa spunem daca am avut asemenea colaborari sau nu", a declarat luni pentru A.M.Press Ecaterina Andronescu, rectorul Universitatii Politehnice din Bucuresti, referindu-se la solicitarea depusa de Uniunea Studentilor din Romania la CNSAS pentru verificarea dosarelor rectorilor. "Eu, in plus, fiind parlamentar, pentru parlamentari s-au si facut verificarile si ca urmare nu am asemenea probleme", a mai spus Andronescu care ocupa si pozitia de presedinte al Consiliului National al Rectorilor.

"Acum, intrebarea pe care eu mi-o pun este daca o asemenea idee este bine-venita dupa 16 ani? Poate daca era acum 16 ani avea un sens, acum dupa 16 ani ma indoiesc ca mai are efect pentru ca, toti rectorii in functiune in acest moment, au fost obligati ca si mine sa depuna asemenea declaratii, ori eu nu cred ca au facut declaratii mincinoase. Cine a avut asemenea colaborari n-a candidat, asta este parerea mea", a mai adaugat Andronescu. Ea crede ca studentii au facut aceasta cerere pentru a capata ei imagine si notorietate. "Organizatia aceasta a cerut si sigur ca ar trebui poate intrebati cati studenti au in spate sau a cerut in nume personal cel care a fost la CNSAS? USR-ul acesta s-a fragmentat si din fragmentarea lor sigur ca se bat intre ei care sa fie cu mai multa notorietate si cauta subiecte de felul acesta", a mai spus rectorul Universitatii Politehnice din Bucuresti.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.