Un expert german ce a falsificat un "e-passport" in doua saptamani utilizand doar date publice de pe Internet spune ca acest concept este o "tampenie"

Mult-asteptatele pasapoarte biometrice nu vor ridica gradul de verificare a persoanelor ce trec dintr-o tara in alta. Desi Statele Unite vor incepe sa le emita din octombrie, iar Germania a inceput deja sa le puna in circulatie, Lukas Grunwald, un german expert in securitate informatica, a reusit sa falsifice unul in doar doua saptamani si utilizand echipament cumparat de pe Internet cu doar 200 de dolari.
El a aratat, astfel, ca informatiile personale stocate pe aceste documente pot fi copiate si transferate pe alte cipuri, folosind doar informatiile publice postate pe pagina de internet a Organizatiei Internationale de Aviatie Civila, un organism al ONU ce a dezvoltat acest standard.

"Din punctul meu de vedere, toate aceste pasapoarte biometrice sunt o enorma risipa de bani - ele nu asigura deloc o securitate mai buna", a afirmat Grunwald la o conferinta din Las Vegas a celor mai buni experti in securitate din lume. "Intregul concept al pasaportului este o tampenie", a sustinut germanul.
El a reusit falsificarea pe un document german nou, dar a spus ca metoda va fi eficienta pe orice e-passport, pentru ca toate vor folosi standardul ICAO.

Marea Britanie, esec de 415 milioane lire

Printre tarile lovite de descoperirea germanului se numara si Marea Britanie. Aceasta pentru ca Guvernul britanic are in dezvoltare un proiect de 415 milioane de lire sterline, care include nu numai pasapoartele biometrice, ci si emiterea unor carduri de identitate la scara nationala care ar contine acelasi tip de informatii.

Lovitura este una puternica pentru Guvernul insular, mai ales ca, la sfarsitul saptamanii, Ministerul britanic de Interne a anuntat ca pasaportul biometric britanic este unul dintre cele mai sigure din lume si chiar in eventualitatea unui furt de informatii, acestea nu pot fi modificate sau folosite abuziv.

Demonstratia germanului inseamna si pentru Statele Unite o mare problema. SUA au fost in fruntea valului de tari ce au dorit introducerea pasapoartelor biometrice, iar autoritatile americane au spus, in repetate randuri, ca cip-ul ce poarta semnatura electronica a tarii ce l-a emis va ajuta la descoperirea pasapoartelor false.

Pentru americani, o astfel de masura de siguranta ar fi insemnat un atu in plus in lupta impotriva terorismului. De asemenea, americanii au insistat ca, daca Uniunea Europeana va introduce aceste pasapoarte, atunci vor lua mai usor decizia de a ridica necesitatea obtinerii de vize de catre cetatenii unor state UE.

Aceasta pentru ca ultimele 10 tari care au aderat la Uniune in 2004 inca mai au nevoie de vize pentru a intra in SUA, iar acestora li se vor alatura, de anul viitor, si Romania si Bulgaria.

Trece prin automatele de verificare a pasapoartelor

Deocamdata, Grunwald nu a reusit decat sa cloneze un cip si sa-l aplice pe un pasaport nou. Aceasta inseamna ca, la o verificare, operatorul de la granita poate descoperi discrepantele dintre informatiile de pe cip si aspectul fizic al celui care prezinta documentul. SUA nu are de gand sa foloseasca sisteme de verificare la frontiera automate, insa alte tari da.

De exemplu, Australia intentioneaza sa introduca, pentru anumite grupuri de turisti, automate de verificare a pasapoartelor. "Daca exista un sistem automat de inspectare a documentelor, cu acest pasaport fals voi putea sa intru in orice tara", a afirmat Grunwald.

Iarasi noi pasapoarte pentru romani

Pentru romani, insa, noile pasapoarte, ce vor incepe sa fie eliberate de la 1 ianuarie 2007, nu inseamna insa decat o noua cheltuiala si o noua confruntare cu cozile de la ghisee. Aceasta pentru ca trecerea la pasapoartele biometrice reprezinta a patra generatie de astfel de documente de dupa 1989.

In acest moment, in Romania, sunt circa sase milioane de posesori de pasapoarte. La un calcul simplu, se observa ca, pentru aceste documente, romanii au platit aproape 200 de milioane de euro. Noile pasapoarte biometrice vor fi insa mai scumpe, in tarile europene ele costand intre 60 si 80 de euro. Intrucat se asteapta ca numarul de detinatori de pasapoarte sa ajunga in urmatorii ani in tara noastra la 10 milioane, este evident ca romanii vor cheltui, in total, multe sute de milioane pentru a putea iesi din tara, desi autoritatile spun ca vor incerca sa obtina un pret mai bun decat in alte state.

Pentru realizarea noilor pasapoarte va fi organizata o licitatie internationala, la care vor participa firme cu cifre de afaceri de peste 150 de milioane de euro si care trebuie sa fi incheiat, in ultimii trei ani, un contract similar cu o tara UE. Prin contractul pe care il va incheia cu Regia de Administrare a Patrimoniului Protocolului de Stat, firma castigatoare se va obliga sa livreze primele pasapoarte electronice pana la inceputul lunii decembrie a acestui an si sa puna in functiune intregul sistem de evidenta, emitere si gestiune a noilor documente pana la 30 septembrie 2007.

Sumele necesare finantarii proiectului vor fi asigurate de catre furnizorul declarat castigator si vor fi restituite prin plati periodice, stabilite prin contract.

Ce este un pasaport biometric

Noul "e-passport", de care vor beneficia si romanii incepand de anul viitor, va avea ca element de securizare un cip de 1,5 centimetri, ce va fi inserat in prima pagina a pasaportului. Acesta va stoca datele biometrice ale detinatorului (o poza digitala, amprentele, distanta interpupilara si amprenta pupilara), toate datele fiind destinate combaterii contrafacerii documentului sau utilizarii de catre alta persoana decat cea inregistrata pe cip.

De fiecare data cand o persoana prezinta documentul la frontiera, pasaportul este introdus intr-un cititor special, iar datele biometrice memorate pe cip fiind comparate cu cele existente in baza de date si cu detinatorul. Tarile Uniunii trebuie sa introduca in cip, pana in anul 2009, si amprentele digitale, lucru ce va fi facut si de tara noastra pana la acea data.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.