O nota a Ministerului Educatiei prin care li se amintesc dascalilor obligatiile prevazute de Statutul personalului didactic a bagat spaima in scoli * Profesorii se tem ca vor fi facuti raspunzatori pentru unele probleme create de elevi

Ultimele informatii aparute in presa privind sanctionarea actelor de indisciplina din scoli a creat nemultumiri in randul profesorilor. Ministerul Educatiei a transmis saptamana trecuta o nota catre inspectoratele scolare si, mai departe, catre unitatile de invatamant prin care solicita discutarea in consiliul profesoral a indatoririlor cadrelor didactice prevazute in Statut, punandu-se accent pe "punctualitate, tinuta cadrelor didactice, respectarea planificarii calendaristice", precum si sanctiunile ce decurg din nerespectarea prevederilor legale existente. In acelasi timp, nota prevede ca "la nivelul colectivelor de elevi, prin invatatori si profesorii diriginti, (...) se vor purta discutii despre calitatea de elev, evidentiindu-se faptele care contravin acesteia, precum si sanctiunile ce decurg din nerespectarea regulamentelor".

O lege uitata

Practic, MEC a cerut directorilor sa le atraga profesorilor atentia asupra drepturilor si obligatiilor pe care le au in scoala, conform unei legi existente de aproape opt ani, altele decat cele legate de actul de predare. In acelasi timp, le-a solicitat directorilor sa urmareasca modul in care se respecta legea, ca o masura de diminuare a actelor de dezordine sau degringolada in scoli. Decizia MEC i-a suparat pe unii profesori care au perceput aceasta inititiva ca pe una constrangatoare si, surprinzator, noua. In liceele bucurestene dascalii vorbesc despre eventuale sanctiuni pe care le-ar putea primi ca urmare a unor situatii neplacute datorate comportamentului indecent sau imoral al elevilor lor. Daniela Nedelcu, inspectorul general scolar al Capitalei sustine ca nu s-a pus niciodata problema aplicarii altor sanctiuni decat cele prevazute prin Statutul Personalului Didactic adoptat cu multi ani in urma pentru faptele prevazute, de asemenea, in aceasta lege. Ea sustine ca nota MEC reaminteste dascalilor ca au anumite obligatii, unele dintre ele fiind legate de conduita afisata in fata elevilor. Statutul profesorilor aprobat in 1997 prevede la articolul 115 ca "personalul didactic de predare, personalul didactic auxiliar, precum si cel de conducere, de indrumare si de control din invatamant raspund disciplinar pentru incalcarea indatoririlor ce le revin potrivit contractului individual de munca, precum si pentru incalcarea normelor de comportare care dauneaza interesului invatamantului si prestigiului institutiei". Sanctiunile disciplinare, care se pot aplica, in raport cu gravitatea abaterilor, sunt, potrivit articolul 116 din aceeasi lege: observatie scrisa; avertisment; diminuarea salariului de baza, cumulat, cand este cazul, cu indemnizatia de conducere, de indrumare si de control, cu pana la 15%, pe o perioada de 1-6 luni; suspendarea, pe o perioada de pana la 3 ani, a dreptului de inscriere la un concurs pentru ocuparea unei functii didactice superioare sau pentru obtinerea gradelor didactice ori a unei functii de conducere, de indrumare si de control; destituirea din functia de conducere, de indrumare si de control din invatamant; desfacerea disciplinara a contractului de munca.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.