Aproape 300 de prahoveni urmeaza cursuri de alfabetizare, unii avind virste mai mari chiar decit dascalii care ii invata literele alfabetului.
Una dintre clasele speciale este gazduita de Scoala nr. 13 din Ploiesti, unde invata adolescenti si adulti deopotriva. Cei mai multi dintre acesti elevi n-au ajuns la scoala la vremea potrivita din cauza saraciei familiilor.

Scolar mai "batrin" decit invatatoarea

Ramona are 17 ani si invata abia acum literele. "Parintii nu m-au dat la scoala la timp pentru ca nu aveau bani. Sintem mai multi frati si doar unul singur a mai dat pe la ore. Am crescut muncind cu ziua, dar mi-am dat seama ca nu pot sa fac nimic in viata daca nu stiu sa scriu si sa socotesc", marturiseste Ramona, care nu se simte deloc comod printre colegii sai mai tineri chiar si cu 7 ani. Seniorul clasei este insa Costel, care s-a apucat de scoala la 24 de ani. Nu vine la cursuri decit atunci cind timpul ii permite, pentru ca munceste la patron in schimburi si vine la ore doar doua zile pe saptamina. Cu toate acestea, invatatoarea Oana Dima, care are numai 21 de ani, isi lauda elevul: "Atit cit poate, vine sa invete, desi e foarte greu pentru el sa stea in banca cu cineva caruia i-ar putea fi tata. Este insa ambitios, si asta conteaza foarte mult pentru ca el sa reuseasca in viata". Tinara care ii invata pe acesti oameni tainele abecedarului recunoaste ca a trecut destul de greu peste socul intilnirii cu elevii sai. "Nu-mi venea sa cred ca trebuie sa predau alfabetul unor oameni in toata firea. Cu timpul insa m-am obisnuit si le-am cistigat, sper eu, increderea. Pentru ca, daca nu te respecta, esti terminat", spune tinarul dascal.

Analfabet din cauza jocurilor pe calculator

Laurentiu este un caz special. Are 16 ani si abia acum invata sa scrie. "Am fost un fraier si m-am luat dupa prieteni. Nici mama si nici tata nu m-au batut la cap sa ma tin de scoala, asa ca am stat ani in sir prin Internet-cafe-uri. Tot ce cistigam muncind cu ziua ii dadeam la calculatoare. Cine mai avea chef de carte dupa o noapte intreaga de jocuri?", spune Laurentiu. El recunoaste ca singurul motiv pentru care vine la scoala este acela de a putea obtine carnetul de sofer. "E o meserie care-mi place. Sa conduc e viata mea. Dupa opt clase, dau pentru carnet si m-am scos!", viseaza adolescentul "boboc".


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.