Incepand de azi si pana pe 12 august, in Elvetia se desfasoara cea de-a 59-a editie a Festivalului International de Film de la Locarno, un eveniment de amploare al cinematografiei mondiale, ce cuprinde atat filme realizate de regizori tineri, cat si blockbustere, precum "Miami Vice".

In Competitia acestei editii au fost selectate 20 de filme din Franta, Canada, Italia, Germania, Statele Unite, Portugalia, Belgia, Iran, Spania, Elvetia, Cuba, China, Rusia si Romania. In competitia de la Locarno, tara noastra va fi reprezentata de filmul "Hartia va fi albastra", al doilea lungmetraj regizat de Radu Muntean. Potrivit organizatorilor, aceasta sectiune principala este "o arena a descoperirilor de senzatie", printre regizori numarandu-se Marc Recha, Roberta Torre, Jorge Luis Sanchez, Hugo Vieira da Silva sau Laurent Achard.

Retrospectiva Kaurismaki

Pe langa sectiunile din festival, la Locarno va avea loc si o retrospectiva a creatiilor semnate de regizorul Aki Kaurismaki, publicul putand urmari si cel mai recent film al acestuia, intitulat "Lights in the Dusk". In plus, in cadrul acestui eveniment se va lansa si o carte dedicata regizorului, in care Kaurismaki vorbeste pentru prima data despre munca sa si despre personalitatile care l-au influentat in cariera. Pe parcursul retrospectivei, regizorul Luc Dardenne va fi la Locarno pentru a-si prezenta filmul "Rosetta" (1999).

Tot la Locarno, organizatorii ii vor acorda Leopardul de Aur maestrului rus Alexander Sokurov, un "client fidel" al festivalului. La aceasta editie, Sokurov isi va prezenta in premiera mondiala noul film intitulat "Elegy of Life". Premiile speciale vor continua cu "Locarno Excellence Award", un trofeu care ii va fi inmanat actorului american Willem Dafoe.

Pe langa toate aceste oferte, Festivalul de Film de la Locarno reinvie o traditie mai veche: cea de a prezenta lucrari mai putin cunoscute, dar care au efect constructiv asupra cinematografiei. Printre aceste lucrari se numara documentarul lui Kirby Dick, "This Film is not Rated Yet", care denunta cenzura care sta in spatele sistemului de incadrare a filmelor din Statele Unite.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.