Ministerul Administratiei si Internelor a anuntat ieri ca propune spre adoptare Guvernului o ordonanta care sa instituie preturi locale de referinta ale energiei termice, act normativ care sa inlature o serie de probleme privind plata agentului termic, dar sa si intareasca sprijinul financiar acordat familiilor aflate in dificultate.

"In ultima perioada de timp, sistemul de plata al energiei termice furnizata populatiei, bazat pe pretul national de referinta (PNR) si subventionarea diferentei dintre pretul operatorului si P.N.R. prin bugetul de stat si bugetele locale a devenit nefunctional, din cauza imposibilitatii autoritatilor locale de a sustine financiar operatorii si obligatiei tarii noastre de a respecta anumite preconditionalitatii privind reducerea subventiilor pe produse in vederea aderarii la Uniunea Europeana.

In aceasta situatie, s-a hotarit propunerea spre adoptare in Guvern a unei ordonante care sa institue preturi locale de referinta (PLR), care sa inlature o serie de inechitati privind plata energiei termice de catre populatie si sa intareasca sprijinul financiar acordat familiilor aflate in dificultate", se arata in comunicatul MAI.

Institutia sustine ca PNR-ul a introdus doua mari probleme: pe de o parte, prin acest sistem de plata, toata populatia care folosea sisteme centralizate de incalzire, indiferent de venit, beneficia de subventii egale pentru plata energiei termice, iar pe de alta parte, nu se faceau diferente la plata intre cei care locuiau in zone cu temperaturi mai scazute si cu iarna mai lunga si cei cu conditii de iarna mai blinda.

Cu alte cuvinte, odata cu adoptarea noului act normativ se va introduce pentru fiecare localitate un pret care sa reflecte specificul zonei, respectiv conditiile de iarna, capacitatea de plata a populatiei, combustibilii folositi la producerea caldurii si posibilitatea bugetelor locale de sustinere bugetara a populatiei pentru plata energiei termice.


Despre autor:

Sursa: 7plus.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.