Poti face si tu un Irimescu. Si cistigi de la suta de milioane in sus. Investind cinci-zece milioane. Iar pe postament dai citeva sute de mii, dupa cum ai pofta

O metoda este sa imprumuti un Irimescu autentic, pentru o seara, de la un colectionar, sa mergi cu el la un mester turnator in bronz. Omul "te rezolva" cu ghips, tipar si turnare in bronz. Acum n-o sa vrei sa bagi in el mult bronz, nu?, ca te costa, e suficient sa-i dai o dira. Apoi, totul depinde de tine. Cite bronzuri vrei, cum le plasezi prin anticariate, tirguri de arta sau prin sedintele de licitatie. Acest stil de a fabrica hidosenii dupa Irimescu este frecvent astazi, la doi ani de la moartea sculptorului.

Cine e Irimescu?

E considerat drept unul dintre cei mai mari sculptori romani ai tuturor timpurilor. Unii comentatori il asaza imediat dupa Brancusi, Paciurea si Apostu. Deci, faimos oricum, cu opera eterna, fara indoiala, si cu o cota ridicata, fara dubiu. Prin intermediul Casei de licitatii ALIS, numai de la inceputul anului s-au vindut lunar cite doi-trei falsi Irimescu. Iata citeva exemple: "Mama cu copilul" a urcat de la 54 de milioane la 6.000 de euro. "Somnul" a pornit de la 50 de milioane si a urcat la 125 de milioane. "Portret in stil florentin", de la 50 la 110 milioane. "Personaj mitologic" a mers de la 24 la 90 de milioane. "Bacanta", de la 24 la 75 de milioane. "Baba", de la 36 la 75 de milioane. Pentru acesti bani, cumparatorii au luat niste figurine date cu un strat subtire de alama, niste zisi Irimescu de o calitate mediocra. Cit de "autentic" este fenomenul acesta Irimescu scos la taraba, am discutat cu Alexandru Cebuc, autorul a doua monografii Irimescu.

Frauda! - pune expertiza Cebuc

Cum proceda artistul?

Il cunosc pe Irimescu din 1982, cind, ca director al Muzeului de Arta al Romaniei, i-am organizat prima expozitie si i-am intocmit prima monografie. Ca orice sculptor, Irimescu modela opera intii din lut, apoi facea ghipsul si sticlul, adica tiparul in care se toarna bronz fierbinte. Facea cel mult doua, rareori trei copii din aceste tipare. Irimescu avea un singur cizelator, Anton, pe care-l supraveghea strict. Lucrarea princeps era trimisa la Falticeni, la Muzeul sau, cealalta era data celui care o comanda. Apoi, tiparele, sticlurile, erau distruse. Aparitia falsurilor dupa moartea sa este un lucru foarte grav.

Cine falsifica?

Turnatorii multiplica. Au fie ghipsul, fie bronzul. Asta e foarte grav. Incalca principiul autenticitatii. Cine nu stie acest detaliu se poate lauda ca are un Irimescu. Da, este un Irimescu, dar nu e facut de artist, ci de un turnator oarecare.

A existat vreo posibilitate ca tipare sau ghipsuri Irimescu sa intre direct pe mina falsificatorilor?

Da, din nefericire. Dupa 2000, el a locuit in Strada Zambaccian, proprietarii casei i-au luat apartamentul si el a plecat la Falticeni. Dar cind s-a mutat, niste persoane apropiate de el, la acea vreme, moment in care maestrul nu mai avea deplinatatea tuturor facultatilor, au luat multe lucrari care inca nu fusesera turnate, ghipsuri... Din ghipsuri, asta e o presupunere, au putut face falsuri. Pentru ca tot fals se numeste obiectul necizelat de miinile lui.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.