Supraexpunerea la soare provoaca anual moartea a aproximativ 60.000 de oameni, cea mai mare parte a deceselor fiind cauzate de cancerul de piele, avertizeaza World Health Organization (WHO).

Din cele 60.000 de decese, 48.000 sunt produse de melanomuri maligne si 12.000 de cancerele de piele, se indica in acest raport. Razele ultraviolete provoaca arsuri, declanseaza febra, slabesc vederea si imbatranesc pielea, conform raportului WHO, care subliniaza efectele extrem de nocive ale supraexpunerii la soare.

Medicul Maria Neira, director al departamentului pentru sanatate publica si mediu in cadrul organizatiei WHO, a declarat: "Toti avem nevoie de putin soare, dar prea mult poate fi periculos, chiar mortal". Toata lumea este expusa la razele ultraviolete. Cantitati mici din aceste raze sunt benefice pentru piele deoarece joaca un rol esential in producerea vitaminei D.

Razele ultraviolete nu se pot simti si nici vedea. Efectul lor este cel mai puternic la mijlocul zilei. Efectul ultravioletelor poate fi marit de zona in care se reflecta: iarba si apa reflecta mai putin de 10% dintre razele solare, zapada reflecta 80%, nisipul uscat reflecta 15%, iar spuma marii reflecta 25%. Masuri simple, precum acoperirea pielii, ar putea reduce numarul de decese, cazurile de melanom malign, cancer de piele si cataracte. Neira recomanda limitarea expunerii la soare in mijlocul zilei, purtarea de haine protectoare, palarii si ochelari de soare, utilizarea cremelor cu factor de protectie solara corespunzator tipului de piele si evitarea aparatelor de bronzare artificiala.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.