Numarul persoanelor care lucreaza fara forme legate pe litoral s-a dublat in acest an, comparativ cu anul 2005, inspectorii de munca intensificand controalele in unitatile de turism, de alimentatie publica, de comert si servicii. Potrivit reprezentantilor Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) Constanta, angajatorii si salariatii fie nu cunosc legislatia, fie incearca sa scape de impozite.

In perioada sezonului estival, in statiunile de pe litoral, cererea fortei de munca creste considerabil, insa multi dintre agentii comerciali prefera sa "fenteze" legea angajand tineri fara a le intocmi forme legale. In unele cazuri salariatii nu isi cunosc drepturile, iar angajatii profita impunandu-le conditii suplimentare.

Patronii teraselor de pe litoral prefera angajatii fara forme legale

Tinerii sunt angajati pentru a servi la terase sau in restaurante, dar pe parcurs ajung sa faca curatenie chiar si la domiciliul patronului sau sa lucreze peste program fara a fi platiti pentru orele suplimentare. Fara a avea nici un document care sa ateste ca sunt angajati la firma respectiva, tinerii sunt nevoiti sa presteze munci care, in mod normal, nu sunt trecute in fisa postului.

De asemenea, exista situatii in care exista o intelegere verbala intre salariat si angajator, astfel incat ambii sunt scutiti de la plata impozitelor. Patronul nu trebuie sa se achite de obligatiile la bugetul de stat, iar munca este partial pontata printr-o evidenta dubla. Aceste intelegeri tacite sunt valabile mai ales in cazul in care salariatul este beneficiar al ajutorului de somaj sau a celui social si nu vrea sa piarda respectivele indemnizatii.

Nu putine sunt situatiile in care angajatorul nu inregistreaza la inspectoratul teritorial de munca contractul, desi angajatului i se spune contrariul. Dupa o perioada, muncitorul constata ca a fost pacalit de patron.

Amezi de aproximativ 1,5 miliarde de lei vechi

Conform datelor ITM Constanta, numarul persoanelor care muncesc la negru pe litoral s-a dublat comparativ cu anul 2005.

In urma controalelor efectuate de inspectorii ITM Constanta pe litoral, in perioada iunie-iulie 2006, au fost depistate 91 de persoane care lucrau la negru. Au fost amendati 44 de angajatori, valoarea sanctiunilor fiind de aproximativ 1,5 miliarde lei vechi. In aceeasi perioada a anului 2005, inspectorii au depistat 42 de muncitori fara forme legale, iar 30 de angajatori au fost sanctionati. Amezile aplicate in perioada estivala in 2005 pentru munca la negru a fost de 650 de milioane de lei vechi.

Inspectorul sef-adjuct din cadrul ITM Constanta, Tiberiu Plesu, a declarat ca valoarea amenzilor a crescut deoarece legislatia s-a modificat. "Pana acum patronii erau sanctionati cu amenzi cuprinse intre 15 si 20 de milioane de lei vechi indiferent de numarul persoanelor care lucrau fara forme legale, insa din acest an amenzile se aplica pentru fiecare om care este descoperit ca munceste la negru", a explicat inspectorul sef-adjunct.

Controale in discotecile din statiuni

ITM Constanta primeste lunar peste 100 de sesizari, din care peste 50% din cazuri se refera la munca la negru. "Angajatorii cauta sa fraudeze statul sau unii nu cunosc legea, lucru valabil si pentru angajati. In acest moment se lucreaza la modificarea legislatiei in domeniu, astfel incat sa fie amendat si cel care accepta sa lucreze la negru", a mentionat Tiberiu Plesu. Inspectorii se lovesc insa si de lipsa de colaborare din partea muncitorilor, care in momentul controlului sustin ca se afla in probe sau ca lucreaza doar de cateva zile.

ITM Constanta, Garda Financiara si Inspectoratul Judetean de Politie au demarat ample actiuni de control atat in timpul zilei, cat si noaptea pentru prinderea celor care folosesc munca la negru. Principalele vizate sunt discotecile de pe litoral, unde de alfel se inregistreaza cele mai multe cazuri de persoane care muncesc fara contracte.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.