Intr-un articol aparut in editia electronica de luni a BBC News si care a fost preluat de presa din Romania, o societate britanica pentru probleme de fertilitate isi exprima ingrijorarea in legatura cu o clinica care produce "copii comandati prin posta". In materialul de astazi va prezentam detalii si informatii legate de firma Global Art SRL. Clinica primeste sperma de la clienti din afara Romaniei. Materialul genetic este folosit pentru fertilizarea unor ovule provenite de la donatoare, apoi trimis inapoi si utilizat pentru implantarea in partenera celui care a furnizat sperma. Doctorul Allan Pacey, secretarul Societatii Britanice pentru Fertilitate, a declarat pentru BBC News ca, in opinia sa, multi membri ai comunitatii sale ar trebui sa fie ingrijorati in legatura cu aceasta practica. "Inteleg de ce anume s-a dezvoltat un astfel de serviciu, dar cred ca majoritatea practicienilor din Marea Britanie ar trebui sa se simta jenati din acest motiv, in multe feluri", a adaugat el. Clinica s-a dezvoltat la sfarsitul anilor '90, fiind infiintata de doctorul Illya Barr, specialist israelian in fertilizare. El a dezvoltat o metoda de congelare a spermei in tara de origine, facand posibil transportul acesteia pana in Romania, in conditii speciale. Ovulele prelevate de la donatoare din Romania sunt fertilizate cu ajutorul acestei sperme, in clinica din Romania, inainte de a fi trimise inapoi, in tara de origine. Procesul ia sfarsit prin colaborarea cu un centru medical local. Doctorul Pacey se declara ingrijorat de faptul ca donatorii nu sunt suficient protejati si crede ca unii - mai ales studentii - pot fi "sedusi" de ideea de a dona in schimbul banilor. El a facut referire la un site american, legat de clinica doctorului Barr, unde se spune ca donatorii sunt romance tinere, de aproximativ 20 de ani, care isi suplimenteaza astfel veniturile. "As fi ingrijorat pentru oricine si-ar dona ovulele ori sperma din aceste motive", afirma medicul britanic. Doctorul Pacey se asteapta ca numarul celor care doneaza ovule sa creasca, in conditiile in care tot mai multe tari vest europene inclina spre sistemul donarii voluntare. Drept urmare, tot mai multe cupluri ar putea cauta clinici de felul celei din Bucuresti. Potrivit unor specialisti in acest domeniu, tinerele care doneaza ovule raman cu anumite traume, atat psihice cat si fizice, ele nefiind informate in nici un fel de aceste riscuri. Mai mult, specialistii arata ca marea majoritate a donatorilor sunt tineri, ei recurgand la acest lucru din cauza lipsei banilor.

Activitati spitalicesti, comert cu materii agricole, combustibili si masini

Global Art SRL este o firma care presteaza un amalgam de activitati. La Registrul Comertului, la domeniul principal de activitate, este trecut "activitati de asistenta spitaliceasca si in sanatorii". Un domeniu destul de larg, destul de ambiguu. Nu se intelege mare lucru. Asistenta spitaliceasca poate insemna orice. Global Art poate, cel putin teoretic, sa desfasoare o multime de activitati. Ingrijirea batranilor, furnizarea de medicamente, de hrana, de servicii medicale, curatenie si multe alte lucruri. Pentru ca domeniul principal de activitate al firmei lasa multe portite deschise, orice este posibil. Inclusiv fertilizarea de ovule provenite de la donatoare. Ciudat este faptul ca Global Art (denumirea firmei te poate duce cu gandul la o firma de publicitate, de impresariere etc) mai presteaza o multime de alte servicii care nu au nimic in comun cu obiectul principal de activitate. Ca activitati secundare, firma se ocupa cu comertul cu ridicata al aparatelor electrice si de uz gospodaresc, al aparatelor de radio si televizoarelor, comertul cu ridicata al produselor cosmetice si de parfumerie, comert cu produse farmaceutice, cu bunuri de consum nealimentare, intermedieri in comertul cu materii prime agricole, animale vii, materii prime textile si cu semifabricate, intermedieri in comertul cu combustibili, minerale si produse chimice pentru industrie, intermedieri in comertul cu material lemnos si materiale de constructii, intermedieri in comertul cu masini, echipamente industriale, nave, avioane, mobila, articole de menaj si de fierarie, activitati de asistenta medicala ambulatorie, intermedieri in comertul cu textile, confectii, incaltaminte si articole din piele, intermedieri in comertul cu produse alimentare, bauturi si tutun, intermedieri in comertul specializat in vanzarea produselor cu caracter specific, inchirierea masinilor si echipamentelor de birou, inclusiv a calculatoarelor.

Sediu expirat

Din cele enumerate mai sus, firma Global Art pare a fi o companie multinationala. Un gigant, un colos. Nu un SRL. In 2002 firma avea trei angajati, o cifra de afaceri de 248.049 mii lei iar profitul brut a fost 0 lei. In 2003 cifra de afaceri a fost de 350.100 mii lei, salariatii au scazut la doi, iar profitul brut a ramas constant, 0 lei. Un lucru interesant este acela ca pe Registrul Comertului sediul firmei figureaza ca expirat. Potrivit unui studiu realizat de Coface Intercredit Romania si dat ieri publicitatii, compania propune eliminarea societatilor nefunctionabile prin radierea acestora, in urma neindeplinirii unor conditii cerute de lege, cum ar fi, printre altele, expirarea valabilitatii sediului social. Actionarii firmei sunt RAINE SERVICES LIMITED, cu sediul in Insulele Virgine Britanice, iar administratori israelianul Herman Butnaru, cu domiciliul in localitatea Petah-Ticva, Israel, Hof Yaacov si romanca Ghionescu Mary Louciene Ioana.

Comisia Ministerului Sanatatii, tinuta la usa

Ieri, la sediul Global Art SRL nu era nimeni de gasit. Draperiile erau trase, usile ferecate. Inauntru era lumina, dar nimeni nu a iesit pentru a vorbi cu noi in cele doua ore cat am stat in fata firmei. Nici vecinii nu au fost vorbareti. Pareau tematori. "Nu stim ce este in acea cladire, nu stim nimic", asta a fost raspunsul. Mai vorbaret s-a dovedit un gunoier care matura zilnic strada Olimpului, acolo unde se afla sediul firmei. "Dimineata vine lume si pleaca. Mai mult fete tinere", ne-a spus acesta. O femeie care locuieste pe acea strada ne-a declarat ca la etajul cladirii in care se afla firma sunt birouri iar la parter doua dormitoare. In jurul orei 14.00, la Global Art SRL a sosit o comisie a Ministerului Sanatatii, care a incercat sa ia legatura cu cineva de la firma. Fara succes insa. Dupa cinci minute, timp in care reprezentantii Ministerului Sanatatii au sunat incontinuu la sonerie, s-au lasat pagubasi si au plecat. "Am fost trimisi de superiorii nostri sa investigam cazul. Am venit, am vazut, nu-i nimeni, plecam", au spus oficialii MS. La scurt timp, un reporter al unei televiziuni a sunat la Global Art, spunand ca doreste sa vorbeasca cu cineva din conducere. Dupa o discutie care a durat cinci minute si in care o femeie l-a supus unui adevarat interogatoriu, persoana respectiva s-a recomandat ca fiind femeia de serviciu si i-a inchis telefonul.

Medici invaluiti in mister

Specialisti romani in fertilitate sustin ca exportul de ovocite (ovule fecundate) nu poate fi aprobat, "pentru ca este ca si cum ar fi legiferat exportul de copii". Doua dintre cele trei doctorite ale caror nume figureaza ca lucrand pentru centrul de donare de ovule de la Bucuresti sunt in evidentele Colegiului Medicilor Bucuresti. Una dintre ele - Ghionescu Ioana Mary Louciene - este medic de familie si figureaza ca lucrand la societatea Global Med Rom SRL. O a doua este anestezist si lucreaza intr-un spital clinic din Bucuresti, la sectia de ATI. A treia - a carei specializare ar fi embriologia, nu apare in nici una din evidentele CMB. Precizam ca firma Global Med Rom SRL nu are contract de servicii cu Casa de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti - CASMB, ceea ce inseamna ca deruleaza activitati pe cont propriu, fiind probabil vorba despre un cabinet medical particular.

Operatiunile cu material genetic, nereglementate

Autoritatea Nationala a Vamilor (ANV) a precizat ca "din punct de vedere al legislatiei comericale elaborata de Ministerul Sanatatii nu exista nici un act normativ care sa reglementeze importul sau exportul de material genetic folosit la fertilizarea in vitro". De asemenea, in ceea ce priveste importul de material genetic folosit la fertilizarea in vitro, ANV arata ca "nu figureaza operatiuni de acest gen in cursul anilor 2004/2005".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.