Autohtonii nu sint campioni la multe, asta pentru ca nu prea stiau cu ce se maninca best-sellerul Cartea Recordurilor. Acum ca i-au prins gustul, tot mai multi ajung in catastiful actelor de bravada.

Desi organizatia Guinness World Records nu ofera vreun sfant celor care doboara un record, primeste anual peste 65.000 de cereri de inscriere. Cu toate ca in prezent Romania nu figureaza cu prea multe realizari, autohtonii au inceput sa prinda gustul celebritatii si se inghesuie sa prinda un loc in condica. Site-ul oficial al asociatiei prezinta o selectie de 40.000 de recorduri, dintre care noua poarta eticheta tarii noastre, majoritatea fiind din domeniul sportiv.

Unire in pasi oltenesti

Cel mai recent succes inregistrat in Cartea Recordurilor de mioritici este hora uriasa in care s-au incins benevol 13.828 de olteni, toti locuitori ai orasului Slatina. Dansul organizat de primarie pe 24 ianuarie a fost cauzat atit de sarbatoarea nationala a Unirii, cit si de zilele municipiului. Ideea e monopolul edilului Darius Vilcov, care si-a propus sa depaseasca recordul stabilit anterior la Sofia (Bulgaria), unde un dans traditional a pus cap la cap 11.600 de persoane.

"Am reusit sa stringem atitia oameni pentru ca am mediatizat bine evenimentul. Faptul ca sintem recunoscuti pe plan international ne bucura enorm si este de fapt ceea ce ne-am propus", spune Mihaela Stana, consilierul primarului. Potrivit ei, oltenii nu coc inca nimic pentru anul viitor, insa nu exclude varianta unei noi incercari de doborire a recordurilor.

Razboiul gastronomic

Nici bihorenii nu se lasa mai prejos, asa ca anul acesta si-au pus muschii la incercare si au mestecat intr-o coliva de peste doua tone. Initiatorii, adica Primaria Orastie si Fundatiile Dacia Brasov si Bihor, i-au dedicat preparatul liderului dac Decebal, de la a carui moarte se implinesc 1.900 de ani. O data ce si-au terminat treaba cei sase bucatari, produsul a fost asezat in centrul istoric al municipiului Orastie, in fata statuii care il infatiseaza pe Burebista in sa.

Decizia organizatorilor de a gati o coliva a pornit de la faptul ca in Cetatea Sarmizegetusa s-au gasit mai multe tone de griu carbonizat, ceea ce dovedeste ca dacii foloseau aceste cereale in alimentatia lor zilnica. Alti opt bucatari din judet, aspiranti si ei la statutul de recordmani, si-au ascutit cutitele si au gatit cel mai mare gulas din lume pe care l-au servit locuitorilor din orasul bihorean Salonta. Potrivit bucataresei Cristina Cociubei, s-au folosit nu mai putin de 700 de kilograme de carne de vita, 1.200 de kilograme de cartofi si alte citeva sute de kilograme de legume, toate acestea amestecate intr-un recipient creat la comanda.

Victorii in serie

Dubla campioana olimpica si detinatoare a 14 recorduri mondiale in numai cinci ani la saritura in inaltime (ultimul dintre acestea, 1,91 m, rezistind aproape doua decenii), Iolanda Balas este inscrisa in Cartea Recordurilor pentru performanta obtinerii a 142 de victorii consecutive. Sportiva isi aminteste cum a dat startul sirului neintrerupt al succeselor. "In urma cu exact 50 de ani, am plecat ca favorita la editia olimpica de la Melbourne - Australia, unde, cu chiu, cu vai am obtinut locul cinci.

Acest esec m-a ambitionat crunt, si mi-am spus ca trebuie sa ma razbun. La patru luni dupa aceea am inceput sa cistig concursurile la care participam si pina la retragerea din cariera nu am mai pierdut vreunul. Insa timp de patru ani de zile, in caietul meu de antrenament pe care-l pastrez si astazi am scris tot timpul: revansa, revansa", rememoreaza Balas. Cit priveste mentiunea din Guinness Book, atleta marturiseste ca in calitate de cetatean roman a primit vestea cu bucurie, pomenind insa ca nici prin cap nu i-a trecut ca o sa ajunga vreodata acolo.

Nici Doina Melinte nu s-a gindit ca numele ii va fi scris in cea mai vinduta carte din lume, cu toate ca si ea se mindreste cu pozitia de cea mai rapida atleta pe distanta de o mila in sala. "La vremea aceea telul meu era sa bat recordul mondial, nu sa intru in carte, care oricum noteaza mai mult lucruri de divertisment. Dar si aceasta mentiune poate fi privita ca o incununare a muncii mele", crede atleta.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.