Plajele din bazinul Marii Mediterane ar putea deveni prea fierbinti ca sa mai poata fi practicabile pentru turism, din cauza incalzirii globale, arata un raport stiintific britanico-olandez.

Plajele mediteraneene pot deveni prea incinse, pentru turism, in acest secol, din cauza incalzirii globale, iar nord-europenii vor avea veri suficient de calde la ei acasa, au declarat, joi, realizatorii unui studiu britanico-olandez, publicat in Journal of Sustainable Tourism: "in timpul verilor din anii 2080, posibilii turisti din Marea Britanie si din Germania vor avea conditii climatice mult mai bune la ei acasa, decat in zonele mediteraneene".

Aproape o suta de milioane de oameni, in special din nordul Europei, avandu-i in frunte pe turistii din Germania si din Marea Britanie, viziteaza anual regiunile mediteraneene, cheltuind aproape 100 de miliarde de dolari, anunta NewsIn.

Orice modificare a modului in care acesti oameni isi petrec concediile poate avea un impact major asupra economiilor tarilor din zona Marii Mediterane, adica Spania, Franta, Italia, Grecia, Turcia si Maroc.

"Oamenii nu vor sa mearga la soare si la mare si sa fie fortati apoi sa isi petreaca vacanta la umbra, deoarece este prea cald", afirma expertul pe probleme de meteorologie al Universitatii East Anglia, David Viner.

Plajele din nordul Europei, in schimb, din Irlanda si nordul Frantei, pana la Marea Baltica si sudul Scandinaviei ar putea deveni mai atractive pentru cei care intentioneaza sa isi petreaca vacantele in urmatoarele decade. Valul de caldura de anul acesta inseamna ca unii dintre turistii nord-europeni care calatoresc la Mediterana constata ca vremea de la ei de acasa este la fel de calda ca si cea de acolo. "in viitor, aceste conditii se vor accentua", a declarat Viner.

Multi oameni de stiinta sustin faptul ca incalzirea globala este cauzata de arderea combustibililor fosili in centrale electrice si fabrici si de eliberearea gazelor de esapament, care retin caldura.

Atractia zonei Mediteranei ar putea sa scada si din cauza faptului ca regiunea ar putea deveni mai uscata, cu secete dese si incendii de padure, in afara temperaturilor foarte ridicate.

Studiul pe care Viner l-a efectuat, impreuna cu un cercetator de la Universitatea din Maastricht, din Olanda, arata ca zonele mediteraneene ar putea deveni mai adecvate pentru turism in timpul primaverii, toamnei si iernii.

Este posibil ca veniturile provenite din turism ale tarilor mediteraneene sa scada, iar statiuni ca Blackpool din Marea Britanie sa inregistreze o revigorare. Tabloul meteorologic de la Natiunile Unite indica o crestere a temperaturilor intre 1,4 pana la 2,8 grade Celsius, pana in anul 2100. Sunt asteptate valuri de caldura mai frecvente, inundatii si alunecari de teren, care favorizeaza raspandirea maladiilor.

Raportul sugereaza tarilor din bazinul Marii Mediterane sa promoveze ca atractii turistice gastronomia, peisajele si monumentele ramase din perioada Greciei, Romei si Egiptului antic, mai degraba decat plajele. in plus, pe termen lung s-ar putea ca statul la plaja sa se demodeze.


Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.