JALE MARE. Zilele toride continua sa-i epuizeze pe romani atat fizic, cat si psihic. Caldura nu mai imbraca doar aspecte legate de disconfortul termic cu implicatii directe asupra sanatatii. In fiecare zi apar tot mai multe probleme care afecteaza si viata economica.

Mai multe zone din tara au ramas fara curent electric pentru ca sistemul energetic a fost suprasolicitat de numarul prea mare al aparatelor de aer conditionat si al celor de racire care au functionat la maximum. Practic, in ultimele zile, consumul de energie electrica a crescut cu peste 2% fata de nivelul normal pentru aceasta perioada. Reprezentantii Dispeceratului Energetic National sustin ca nu exista pericolul ca sistemul energetic sa cedeze.

"Orice cadere de consum mai mare de 10 MW este imediat anuntata, dar in ultimele zile nu am avut niciun eveniment de acest gen si in niciun caz nu exista pericolul ca sistemul sa clacheze", ne-a declarat Octavian Lohan, directorul Dispeceratului Energetic National. Totusi, multi specialisti spun ca nu este exclus sa se produca in continuare pene de curent de amploare, avand in vedere ca astfel de accidente s-au produs in state occidentale cu pretentii.

Apa Nova ne sfideaza

Daca din punctul de vedere al curentului electric mai exista sanse sa scapam de probleme, nu acelasi lucru se poate spune si in privinta alimentarii cu apa. Mai exact, in plina canicula, adica exact acum cand oamenii au mai multa nevoie de apa si epidemiile pandesc la tot pasul, Apa Nova s-a gandit ca este momentul sa faca lucrari de modernizare. Masura este cel putin bizara in conditiile in care mercurul termometrelor urca vertiginos si contrazice indemnurile autoritatilor sanitare de a ne spala cat mai mult, cat mai bine si de a bea cat mai multa apa. Astfel, pana pe 28 iulie, locuitorii din aproape toate zonele Capitalei vor ramane, prin rotatie, cate o zi intreaga, fara niciun strop de apa potabila.

Se topesc soselele

Ca si cum problemele nu ar fi suficiente, autoritatile rutiere au decis sa restrictioneze transportul autovehiculelor de mare tonaj, ca sa protejeze drumurile. Daca cei mai multi se bucura de faptul ca soselele vor fi mai libere, realitatea este ca cel putin in urmatoarea saptamana, aprovizionarea se va face mai greu. Circulatia vehiculelor cu masa mai mare de 7,5 tone este interzisa in intervalul orar 12.00-18.00, pana la noi ordine.

Unora le cresc profiturile

Pentru unii, caldura este o adevarata binecuvantare, ea aducand profituri foarte mari, in special comerciantilor de inghetata, sucuri, apa minerala si bere. Asa se face ca, in ultimele doua saptamani, multe dintre companii aproape ca si-au dublat profiturile lunare, iar preturile au sarit cu cel putin 10 la suta.

Salvarea nu face fata

Intre timp, problemele cotidiene ale populatiei se acutizeaza. Sute de oameni suna disperati la Salvare sa ceara ajutor din cauza afectiunilor provocate sau acutizate de caldura. Cardiacii, astmaticii, copiii, varstnicii si gravidele, in mod special, sunt categoriile cele mai afectate de caldura. Apelurile s-au dublat in marile orase din sud-estul tarii. Salvarea Bucuresti a inregistrat ieri in medie un apel pe minut. Astfel ca, la ora 14,00, nu exista nicio masina care sa plece spre un caz anuntat la ora 13,45.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.