Desi se ocupa de tainele creierului inca din antichitate, stiinta nu a reusit pina acum decit sa puna intrebari.

Constiinta invinge moartea, iar risul bate somnul ca importanta, in clasamentul celor mai mari necunoscute ale mintii, realizat de portalul LiveScience.com. Ele si-au ocupat pozitia in top 10 si in functie de progresul la care a ajuns comunitatea stiintifica in ceea ce le priveste.

Moartea nu are sens

Pe primul loc intre tainele creierului uman, cercetatorii au asezat constiinta. "Acest subiect a fost dezbatut de ginditori inca din antichitate. Pina acum insa, ei nu au reusit decit sa scrie o lista lunga cu intrebari", arata site-ul in cauza. Misterul constiintei este urmat de cel al criogeniei. Chiar daca succesul a ocolit pina acum tehnica de gheata, oamenii de stiinta nu s-au dat batuti inca. Alcor Life Extension Foundation este unul dintre centrele care se lupta cu mortalitatea, pastrind in incaperile sale, la o temperatura de minus 195 de grade Celsius, citeva corpuri in nitrogen lichid.

Printre cei care s-au lasat pe mina progresului medical dupa moarte se numara si baseballistul Ted Williams, asteptind sa fie reinviat cind omenirea va sti mai multe. De altfel, moartea ocupa de abia locul trei printre controversele stiintifice, teoriile imbatrinirii fiind de doua feluri. Pe de o parte, "batrinetea este pur si simplu una din caracteristicile umane", iar pe de alta, mai pesimista, ea nu are nici un sens. O alta necunoscuta cu doua variante este si personalitatea oamenilor. Intre posibilitatea ca ea sa fie dictata de gene sau de mediul inconjurator, cercetatorii au strins o multime de dovezi care demonstreaza ca poate fi ori una, ori cealalta.

Risul imparte creierul in trei

Desi se afla doar la jumatatea clasamentului, risul este una dintre cele mai putin intelese atitudini umane in opinia celor din laboratoare. Ei au aflat insa trei parti ale creierului care se pun in functiune pentru a activa natura glumeata a indivizilor: o componenta rationala, care ii ajuta sa inteleaga punctul amuzant, o suprafata responsabila cu miscarea muschilor si inca o regiune emotionala, care da drumul intregului proces.

Cercetatorul John Morreal crede ca impulsul de a ride vine din povestile care rastoarna asteptarile conventionale, in timp ce altii se rezuma la analizarea efectelor. Memoria, de asemenea, vine sa le faca traiul greu oamenilor de stiinta. Daca ei au depistat depozitul cu amintiri in hipocampus, mecanismul care le creeaza isi ascunde in continuare originea. La fel ca si ceasul biologic, mister care ocupa locul sase in top. Desi controlarea lui se face in hipotalamus, functionarea sa continua sa ii surprinda pe specialistii corpului omenesc.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.