Cei care cumpara un apartament pentru a locui in el doar citiva ani, pina string bani pentru o locuinta mai mare, trebuie sa fie atenti ce achizitioneaza, pentru ca pot pierde bani.

Mitul profitului sigur din investitiile in imobiliare este pus sub semnul intrebarii de catre agentii specializati.

Cresterea sau macar stagnarea preturilor apartamentelor din blocurile vechi nu mai reprezinta o certitudine. De aceea, spun specialistii, cei care se orienteaza numai in functie de pret pot realiza, in momentul in care se decid sa vinda locuinta, ca suma incasata poate fi mult mai mica. Conteaza foarte mult zona, virsta si starea cladirii, finisajele, instalatiile, dar si pozitia apartamentului. De asemenea, proiectele care prevad construirea de centre comerciale sau hipermarketuri reprezinta elemente care trebuie luate in considerare deoarece, spun agentii imobiliari, duc la o crestere a valorii proprietatilor aflate in zona respectiva. "Cotidianul" va prezinta citeva elemente de care trebuie sa se tina cont, pentru a nu pierde bani atunci cind cumparati un apartament pe care va trebui sa il revindeti la un moment dat.

Bani din cartier

Apartamentele din cartierele din Bucuresti sint cele mai cautate. "In cazul blocurilor construite inainte de perioada comunista, este foarte important criteriul legat de elementele arhitectonice ale imobilului si ale apartamentului. In cazul blocurilor construite in perioada comunista, elementele principale de selectie sint disponibilitatea imediata, fata de proiectele noi unde timpul de asteptare poate fi si de doi ani, posibilitatea achizitionarii prin credit ipotecar, deoarece procedura este mai complicata la proiectele noi si, nu in ultimul rind, pretul, care totusi concureaza proiectele noi unde o diferenta consistenta o reprezinta TVA-ul", spune Ruxandra Cleciu, presedintele Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare.

Cererea este mare chiar daca se considera ca preturile cerute de actualii proprietari sint mult prea mari in comparatie cu calitatea respectivei locuinte. "Trebuie sa se studieze cu atentie ofertele, iar pretul solicitat de vinzator sa nu fie exagerat. Este pentru prima oara cind, atunci cind se achizitioneaza un apartament, trebuie sa te gindesti ca preturile ar putea sa scada, mai ales daca luam in calcul si luarile de pozitie din ultimul timp ale oficialilor BNR. Monitorizarea BNR este absolut justificata pe acest segment, al apartamentelor vechi. Un pret de 100.000 de euro pentru un apartament de patru camere este nejustificat. Poate fi acceptabil doar daca este intr-o zona de top", spune Liviu Ureche, Certified International Properties Specialist.

In fiecare cartier exista zone care difera total, chiar daca sint separate de citeva strazi. "Trebuie evitate cartierele marginase, chiar daca acolo apartamentele sint mai ieftine", mai spune Liviu Ureche. De aceea, daca se doreste recuperarea banilor investiti intr-o garsoniera sau intr-un apartament cu doua camere, cumparatorul trebuie sa fie atent la cartier, la mijloacele de transport, precum si la centrele comerciale din zona. "Daca se va face o investitie atenta, cu siguranta, la revinzarea imobilului banii vor fi cel putin recuperati", ne-a spus Dan Costache, director vinzari in cadrul agentiei imobiliare Stentor.

Un factor important la cumpararea unui apartament este zona. "Cel mai important lucru la cumpararea unui apartament este cartierul in care acesta este amplasat. Daca se achizitioneaza in zona periferica a orasului, sint sanse ca investitia sa nu mai poata fi recuperata integral", a precizat Dan Costache.

Evita parterul si ultimul etaj

Un alt factor care poate contribui la scaderea pretului unui imobil la bloc este confortul pe care acesta il are. "Este indicat ca apartamentul sa fie confort I. Sint cartiere intregi unde apartamentele sint toate confort II", a adaugat Dan Costache. De asemenea, populatia se fereste sa cumpere apartamente situate la parter sau la ultimul nivel. "Primul lucru care conteaza in pretul unui apartament este locatia. In al doilea rind, conteaza etajul. In Romania exista prejudecata ca cele mai bune apartamente sint la primul, al doilea sau la al treilea etaj. Cind se primesc cereri la agentiile imobiliare se specifica: exclus parter sau ultimul etaj. "Daca investitia se face intr-un imobil situat la parter sau la ultimul etaj se vor pierde 10-15% la o eventuala revinzare", a subliniat directorul Stentor. Clientii se feresc sa cumpere imobile situate la parterul blocului, pentru ca acestea sint mai la indemina hotilor.

In plus, apar mereu probleme la instalatii, care se pot infunda si toata mizeria ajunge in aceste apartamente. Locuintele de la ultimul etaj sint evitate din cauza terasei, care daca este veche permite trecerea apei direct in casa. Astfel, cel care cumpara va trebui sa refaca terasa. De asemenea, aceste apartamente nu ofera confortul termic ideal. Iarna este foarte frig, iar vara este prea cald, necesitind montarea de aparate de aer conditionat in apartament. Unii considera insa ca aceasta optiune a celor care vor sa-si cumpere o locuinta nu este bazata pe o argumentatie corecta. "Evitarea apartamentelor de ultimul etaj nu este justificata. In ultimii ani, izolatiile se fac bine si nici cu ascensoarele nu mai sint problemele de acum citiva ani.

In America, cele mai cautate sint apartamentele de la ultimul etaj", spune Liviu Ureche.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.