Doar cei care nu sunt interesati deloc de muzica romaneasca contemporana nu au auzit de celebrele festivaluri de la Vama Veche - Stufstock 4 - si de cel de la Rosia Montana - FanFest 3.

Evenimentele s-au nascut extrem de simplu, ca reactie la o agresiune, la o violarea unui principiu sau a unei intimitati, initiatorii fiind pana la urma niste eroi (la propriu, nu mai radeti!) ai acestor timpuri. Ei au trebuit in primul rand sa promoveze un proiect ce parea utopic, au muncit sa convinga niste oameni sa cante (de pilda, la Rosia Montana, trupele canta pro-bono), au avut de purtat dueluri cu autoritatile locale si au suportat comentariile rautacioase chiar ale acelora care au participat la cantari.

Stufstock, cel mai "batran" festival de gen, s-a nascut in 2003, odata cu infiintarea miscarii "Salvati Vama Veche", care avea de gand sa trezeasca, pasnic, spiritele adormite, inarmata cu "rock, inteligenta si bun simt" pentru a proteja zona delimitata de Vama Veche, 2 Mai, Limanu si Hagieni de catastrofa unei dezvoltari haotice. Turismul industrial se extindea si cultura traditionala si libertatile turistilor erau intr-un pericol real. Stufstock a pornit ca o revolta impotriva jandarmilor care ridicau corturile de pe plaja. S-a descoperit ca problema e mult mai grava.

In 2003, in Vama Veche era in desfasurare proiectarea unui Plan de Urbanizare General care ar fi dezvoltat satul intr-o statiune de 7 stele. Adica, hoteluri de lux, indiguirea si intarirea falezei si a malurilor cu beton armat, construirea unui chei de andocare, asfaltarea stradutelor si a aleilor etc.

In plus, s-a incercat o demonstrare in forta (si nu va ganditi la muschi) de mentinere a curateniei: sute de saci au fost umpluti de gunoaiele descoperite in fiecare dimineata a festivalului, de organizatori si voluntari. "Am ales muzica rock drept partener de dialog cu tinerii pentru care Vama Veche inseamna dreptul fiecaruia de a fi el insusi. Am ales muzica rock drept simbol pentru ceea ce leaga mai vechile si mai noile generatii de 'vamaioti>> si 'doimaioti>>: dorinta de libertate", remarca prof. Liviu Papadima in 2003, care in acel moment spera ca "actualul Stufstock sa reinvie acelasi spirit pacifist si de toleranta" atat de special al "memorabilului concert de la Woodstock".


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.