CNS "Cartel Alfa" ameninta cu conflicte de proportii. Confederatia acuza guvernarea de incoerenta in politica de negociere cu organismele internationale

Confederatia Nationala Sindicala "Cartel Alfa" respinge orice majorare a numarului de salariati care vor fi disponibilizati, fiind dispusa sa declanseze conflicte sociale de proportii, a declarat, ieri, Bogdan Hossu, presedintele confederatiei sindicale.
Conform liderului sindical, numarul disponibilizarilor a fost stabilit la 5.135 prin HG 2251/2004, orice alta modificare a acestui numar fiind "nejustificata".
"Dintr-un exces de zel, negocierea disponibilizarilor a devenit una de taraba. Cand sunt 5.000 de oameni, cand 6.500, cand 7.000. Daca se doreste stabilitate, angajamentele luate fata de partenerii sociali trebuie respectate, altfel riscam o serie de conflicte greu de stapanit", a precizat Hossu.
Presedintele CNS "Cartel Alfa" a afirmat, de asemenea, ca in programul de guvernare actual exista o serie de incoerente, in special in negocierile purtate cu diferite organisme internationale.
"Se pare ca una se discuta cu Uniunea Europeana, alta cu Banca Mondiala si alta cu Fondul Monetar International. Restructurarea sectorului energetic este si asa deosebit de grea.
Din 260.000 de locuri de munca se reduc peste 200.000, iar pana in 2012 alte 40.000. Aceste masuri trebuie acompaniate de un program social serios", a afirmat Bogdan Hossu. Acesta a adaugat ca, pana in prezent, nu s-a aplicat intreaga strategie a industriei miniere in cadrul disponibilizarilor, ci doar reducerea ajutoarelor de stat.

Director ilegal la ANDIPRZM

Octavian Luca, vicepresedintele Centralei Nationale Miniere (CNM), a acuzat, de asemenea, institutiile statului de lipsa de organizare in ceea ce priveste politica de disponibilizare. "Institutia care ar trebui sa se ocupe de aceasta problema, Agentia Nationala pentru Dezvoltarea si Implementarea Programelor de Reconstructie a Zonelor Miniere (ANDIPRZM - n.r.), infiintata in 1997, cu toate ca are toate parghiile necesare pentru a actiona, dupa anul 2001 a luat-o la vale in loc sa urce. A gestionat un imprumut al statului roman de 40 de milioane de dolari de la Banca Mondiala, iar acum urmeaza un alt credit de 125 de milioane de dolari pentru inchiderea efectiva a minelor si pentru masuri sociale si reconversie de personal", a afirmat Luca.
Conform vicepresedintelui CNM, Ruxandra Borta, actualul director al ANDIPRZM, ocupa ilegal aceasta functie, intrucat a fost numita director interimar in august 2004, iar competentele sale au expirat dupa sase luni de la aceasta numire.
"Nu intelegem de ce Ministerul Economiei si Comertului nu actioneaza pentru a numi un director legal la aceasta institutie vitala pentru ceea ce va urma in sectorul energetic", a declarat Luca. Victor Ciutacu, consilierul personal al ministrului Economiei si Comertului, Codrut Seres, a declarat, pentru "Curierul national", ca MEC a declansat procedurile pentru concursul in urma caruia va fi numit un nou director, Ruxandra Borta continuand sa fie director interimar pana atunci.

150 de milioane de lei pentru fiecare disponibilizat

Luca a tinut sa-si manifeste, si el, nedumerirea fata de politica de negociere a Guvernului cu organismele internationale.
"Nu intelegem de ce Guvernul negociaza cu FMI alte cifre decat cele convenite, deja, cu Uniunea Europeana", a afirmat vicepresedintele CNM. Bogdan Hossu a atras atentia asupra consecintelor negative care ar putea aparea o data cu majorarea numarului de disponibilizari.
"Hartia accepta orice, insa in realitate exista consecinte tehnice grave. Nu este vorba doar despre inchiderea unor mine in plus, ci despre posibilitatea unor efecte ecologice, surpari de teren si chiar intreruperi in fluxul de electricitate sau apa din zonele respective", a afirmat Hossu.
Octavian Luca a precizat ca bugetele realizate la sfarsitul anului trecut si actualizate in acest an cuprind plati compensatorii de 150 de milioane de lei pentru fiecare disponibilizat.
Statul foloseste banii de parteneriat social pentru acoperirea deficitului bugetar
Bogdan Hossu este ingrijorat si de modul in care se ocupa actuala guvernare de bugetul de stat. "Sa nu uitam ca si la aceasta ora se folosesc banii din fondurile speciale destinate incurajarii dialogului social la bugetul asa-numit consolidat, pentru ca statul s-a angajat sa aiba un deficit de 1,5 la suta.
Ne ingrijoreaza ca acesti bani, destinati parteneriatelor sociale, nu sunt folositi in acest scop, fapt care afecteaza ritmul de dezvoltare a Romaniei", a afirmat Hossu. Presedintele CNS "Cartel Alfa" a declarat, totodata, ca Meridian nu este o confederatie reprezentativa, ci "un accident juridic".
"Situatia s-ar lamuri daca s-ar aplica legea. Este vorba despre originalitatea romaneasca in plan sindical", a precizat Hossu.
Sindicalistii au acuzat, in acelasi timp, Guvernul Tariceanu ca politica sa economica are "foarte multe incoerente si balbaieli", iar dialogul social nu functioneaza.
"Pana la aceasta ora, foarte putine ministere au inceput un dialog social propriu-zis, iar secretarii de stat nu au fost numiti nici pana astazi, ceea ce creeaza disfunctionalitati. Nici pana azi nu se stie daca impozitul pe venitul global se aplica pe vechea sau pe noua ordonanta", a acuzat Bogdan Hossu.
Octavian Luca a facut, de asemenea, un apel la pedepsirea celor care s-au facut vinovati, alaturi de Miron Cozma, de subminarea puterii statului prin "mineriadele" organizate la Bucuresti.
"Daca va imaginati ca poti submina puterea unui stat de unul singur, va inselati.
La cei 18 ani de puscarie pe care ii face Cozma, sunt si alti vinovati, chiar guvernamentali, care ar trebui sa plateasca alaturi de el, in acelasi mod.
E ciudat ca, dupa toate anchetele care s-au facut atunci, a fost gasit un singur vinovat, Miron Cozma, cu toate ca presa a vuit ca a fost chemat la Bucuresti de diferite persoane, ca i s-au pus la dispozitie toate mijloacele pentru a face acele lucruri, ca i s-au dat adrese la care sa mearga", a declarat Luca.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.