Dintre cele 103 organizatii neguvernamentale care au aplicat la fondurile oferite de organizatia americana, doar 26 au obtinut imprumuturi nerambursabile (dintre care unii au obtinut mai multe granturi), in valoare de 1.970.000 de dolari, pentru proiectele depuse.
Programul finantat de USAID cu fonduri de 4,9 milioane dolari este implementat pe o perioada de doi ani si jumatate si urmareste printre altele responsabilizarea societatii civile si implicarea acesteia in dezvoltarea politicilor publice si pregatirea institutiilor neguvernamentale pentru momentul de dupa integrare, cand se vor retrage finantatorii. Granturile sunt menite sa-i ajute in activitatea lor de protejare a intereselor cetatenilor, ONG-urile din Romania beneficiind de sprijin financiar si asistenta tehnica.
"Organizatiile nonguvernamentale reprezinta un motor important al democratiei, iar dupa 16 ani de eforturi consolidate ale USAID in Romania este de datoria noastra sa incurajam institutiile neguvernamentale sa rupa barierele dintre Guvern si populatie" a afirmat Robert Gilchrist, consilierul politic al Ambasadei SUA la Bucuresti.
"Apropiata integrare a Romaniei in Uniunea Europeana va schimba sursa banilor proveniti prin intermediul programelor similare de dezvoltare a Societatii Civile. Banii vor fi europeni sau din surse internationale", a declarat la randul sau Dr. Jan Karpowicz, directorul Programului de Dezvoltare a Societatii Civile, adaugand ca ONG-urile vor trebui sa invete sa se autosustina prin identificarea unor fonduri. "Raspunsurile nu vin din partea Guvernului, care ar trebui sa redirectioneze fonduri pentru organizatiile neguvernamentale. Trebuie sa invatam sa nu mai apelam la Guvern, ci sa educam populatia sa doneze acel procent de 2%, sau sa apelam la diferiti donatori", a afirmat Diana Olivia Calinescu, Director Executiv APADOR-CH.
Responsabilii USAID si ai organizatiilor prezente la ceremonia de ieri au fost de acord ca ONG-urile din Romania vor mai avea de intampinat destule dificultati dupa integrarea tarii in Uniunea Europeana, care implica schimbarea surselor de finantare, iar cel putin in perioada de tranzitie, societatea civila va trebui sa se dezvolte numai cu sprijinul activ al cetatenilor.
Despre autor:

Sursa: Curierul National
Te-ar putea interesa si:
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.
-
Energii regenerabile și Green Deal, temele concursului BASF Innovation Hub
Sursa: green.start-up.ro
-
Daniel Ion, Casa del Pan: ”Coca hotărăște pentru mine ce timp am”
Sursa: start-up.ro
-
Cumpăna investește 3 milioane de euro în noua sa fabrică
Sursa: retail.ro
-
6 Minciuni, așa-zise „motive”, care te țin blocată într-o relație toxică
Sursa: kudika.ro
-
Se spune că suntem arhitecții propriei vieți: cum să trăim mai fericiți și să...
Sursa: garbo.ro
-
OTP Bank se alătură programului de susținere a IMM-urilor din domeniul...
Sursa: futurebanking.ro
-
Finanțist: Ar trebui să fim mai rezervați privind creșterea economică pe T1,...
Sursa: wall-street.ro