Studentie cu practica „pe bune“ si munca voluntara, chiar si carat cafele sau impartit corespondenta. Asa arata alternativa specialistilor la tocitul coatelor pe bancile facultatii

Specialistii in resurse umane sustin ca epoca prejudecatilor preluate de la parinti, cum ca facultatea trebuie facuta in liniste, fara "chinurile" muncii, a apus. Daca pe vremea comunismului, dupa absolvirea unei forme de studiu, statul oferea automat un loc de munca sigur, acum lupta pentru un job bine platit se da inca de pe bancile facultatii.

Studiile universitare nu mai sint suficiente, ele trebuie completate cu luni de practica si de un CV bine condimentat cu activitati extrascolare, cum ar fi voluntariatul sau joburile part-time de tip project-based. Insa expertii in HR (resurse umane) nu recomanda ca studiile sa fie abandonate sau ignorate pentru o slujba full-time, care presupune munca de dimineata pina seara. Diferenta, sesizata de specialisti, intre tinerii care se implica pe piata muncii din anul intii de studiu si cei care isi tocesc coatele doar pe bancile facultatii o face salariul. Un proaspat licentiat care munceste din primii ani de facultate poate avea un salariu de 400-500 de euro la momentul absolvirii, pe cind cel care abia se angajeaza porneste uneori chiar de la 100 de euro.

Meseria se invata din bobocie

Bogdan Cuc, HR consultant la Advice Human Resources (AHR), firma care se ocupa de recrutarea de middle si top manageri, ii sfatuieste pe tinerii care vor o slujba bine platita "sa munceasca inca din primul an de facultate si sa se implice cit mai mult in tot felul de activitati, astfel incit sa nu fie luati prin surprindere dupa absolvire".

Si Madalina Didea, Deputy General Manager la firma Business Intelligence Agency (BIA), spune ca "ideal este ca tinerii sa inceapa sa aiba contacte cu piata de munca inca din facultate. De altfel, deja companiile mari private realizeaza programe de scolarizare si ofera burse pentru tinerii studenti din anii terminali".

Insa este nevoie si de dezvoltarea unor abilitati comunicationale bune, adica "sa stie sa se prezinte sau sa faca o prezentare", considerate "extraordinar de importante" de consultantul de la AHR. El pune accentul si pe voluntariat, pentru "fresh-starteri", pentru a deprinde abilitatile specifice dintr-un domeniu: "Companiile cauta la tineri mai putin experienta, cit atitudine si motivatie".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.