Guvernul este decis sa adopte, pana pe data de 15 august 2006, ordonanta de urgenta privind asigurarea obligatorie a locuintei. Asigurarea va acoperi o gama larga de dezastre naturale, de la cutremure la inundatii

Guvernul se va prevala de abilitarea sa de a emite ordonante de urgenta pe timpul vacantei parlamentare si intentioneaza sa promoveze aceasta ordonanta pana pe 15 august 2006, pentru ca Parlamentul sa aiba timp sa prinda in bugetul pe 2007 acele prevederi ale ordonantei care sunt legate direct de bugetul de stat al Romaniei, a declarat coordonatorul Programului Roman de Asigurare la Catastrofe si consilier in Ministerul Administratiei si Internelor (MAI), Radu Popescu.

"Studiul privind zonele de risc catastrofic din Romania va fi finalizat pana la jumatatea anului viitor, iar pana la sfarsitul lunii septembrie a anului viitor vom cunoaste si pretul reasigurarii pe pietele externe al Programului Roman de Asigurare la Catastrofe", a declarat, citat de NewsIn, Radu Popescu.

Principalul criteriu de departajare in ceea ce priveste valoarea primelor de asigurare va fi reprezentat de materialul de constructie. Astfel, pentru cladirile cu cadre din beton armat sau cu pereti exteriori din caramida arsa sau din orice alte materiale rezultate in urma unui tratament termic si/sau chimic, prima de asigurare va fi de 20 de euro, iar valoarea maxima a asigurarii va fi de 20.000 de euro.

Pentru cladirile cu peretii exteriori din lemn, din piatra naturala, din caramida nearsa, din valatuci sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament chimic si/sau termic se va plati potrivit proiectului de ordonanta o prima anuala de 10 euro, valoarea maxima a asigurarii fiind de 10.000 de euro in echivalentul in lei.

Modificarea valorii acestor sume se va face periodic, in functie de evolutia preturilor pe piata imobiliara, a evolutiei structurii imobiliare si a ratei inflatiei. Modificarea se poate face si in cazul in care, in urma producerii unuia sau mai multor dezastre dintre cele asigurate prin polita de asigurare obligatorie a locuintei, reasiguratorii internationali solicita acest lucru.

Amenzi intre 100 si 500 lei

Incalcarea obligativitatii de asigurare obligatorie a locuintei impotriva dezastrelor naturale se va sanctiona contraventional cu amenda de la 100 lei la 500 lei, se stipuleaza in proiectul guvernamental de ordonanta privind asigurarea obligatorie a locuintei.

Constatarea contraventiei si aplicarea sanctiunii se va face de catre primari, precum si de catre persoanele imputernicite in acest scop de catre acestia, se mentioneaza in proiectul de ordonanta. Limitele acestor amenzi se actualizeaza prin hotarare a guvernului.

Pe de alta parte, refuzul asiguratorului de a incheia, la cererea asiguratului, polita de asigurare impotriva dezastrelor naturale, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 500 lei la 1.000 lei, se spune in proiectul de ordonanta. Constatarea contraventiei si aplicarea sanctiunii se fac de catre Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).

"In vederea indeplinirii cat mai bune a atributiilor care ii revin potrivit prezentei legi, Compania de Reasigurare impotriva Dezastrelor (CRID) va incheia protocoale de colaborare cu Ministerul Administratiei si Internelor, Ministerul Finantelor Publice, Ministerul Transporturilor si Locuintei, Inspectoratul General pentru Situatii de Criza, Asociatia Romana a Bancilor, Uniunea Nationala a Notarilor Publici, precum si cu alte autoritati, institutii sau asociatii a caror contributie la realizarea scopului urmarit de prezenta ordonanta se apreciaza ca fiind necesara", se mai spune in proiectul de ordonanta.

Primele de asigurare obligatorie a locuintei vor fi deductibile

Primele de asigurare obligatorie a locuintei impotriva dezastrelor naturale vor fi deductibile din impozitul pe venit, pentru proprietarii care achita integral polita de asigurare, potrivit proiectului guvernamental de ordonanta privind asigurarea obligatorie a locuintei.

Potrivit proiectului de ordonanta, plata primelor de asigurare impotriva dezastrelor naturale se va face integral si anticipat, cu cel mult 45 de zile inainte de expirarea perioadei de asigurare a Politei de Asigurare impotriva Dezastrelor (PAID), la punctele de lucru, agentiile sau sucursalele asiguratorilor sau catre reprezentantii mandatati de catre asiguratori, agenti de asigurare sau brokeri de asigurare.

Plata primelor de asigurare impotriva dezastrelor naturale se poate face si la compartimentele de specialitate ale primariilor, contra unor comisioane care se vor stabili prin norme ale Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), se mai mentioneaza in proiectul de ordonanta al guvernului.

Pentru locuintele sociale sau pentru persoanele care beneficiaza, din diferite motive, de ajutoare sociale sau facilitati fiscale, prima pentru asigurarea obligatorie sau plata diferentei pana la valoarea integrala a acesteia cade in sarcina societatii care a pus la dispozitie locuinta sociala sau care are in evidenta persoanele in cauza.

Plata primelor de asigurare in rate semestriale se poate accepta numai in cazul proprietarilor care inregistreaza un venit lunar de pana la 550 de lei, se mai spune in proiectul de ordonanta. In acest caz, plata primei de asigurare se poate face cu un avans reprezentand 50% din prima de asigurare, platit cu cel mult 45 de zile inainte de expirarea perioadei de asigurare a PAID, si achitarea diferentei in termen de sase luni de la data cand s-a incheiat asigurarea.


Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.