Sa fie intr-adevar "Rondul de noapte" cauza caderii in dizgratie a marelui Rembrandt, atat de apreciat pana la acel moment? E teoria lui Peter Greenaway

Regizorul britanic, stabilit la Amsterdam, un mare admirator al lui Rembrandt, va prezenta in toamna un film tocmai pe aceasta tema. Greenaway crede ca ceea ce a dorit si a si reusit sa surprinda Rembrandt in celebra sa pictura a fost o conspiratie. Se comite o crima si toate persoanjele din tablou par a sti dar ascund acest lucru. Cei care nu vor sa mai astepte pana in toamna pentru a afla cum isi construieste Greenaway palpitanta poveste politista, au posibilitatea sa asiste la explicatiile pe care regizorul le ofera publicului in fiecare vineri seara cu ajutorul unei instalatii speciale in chiar Reijksmuseum din Amsterdam.

"Rondul de noapte" a constituit o mare noutate din punct de vedere artistic, Rembrandt intrerupand astfel traditia portretelor de grup traditionale. Indiferent daca teoria lui Greenaway se bazeaza pe date concrete sau e doar o fictiune, realitatea este ca "Rondul de noapte" a insemnat inceputul tragediei care avea sa marcheze ultimele trei decenii din viata lui Rembrandt Harmenszoon van Rijn. Oferta de a realiza aceasta pictura a primit-o cand se afla in plina glorie, inainte sa-si piarda sotia iubita, aproape totii copiii si apoi si pe cea de-a doua partenera de viata.

Rembrandt, nascut la Leiden in 1606, a fost apreciat pe cand era inca foarte tanar pentru neasemuitul sau talent primind tot mai multe comenzi de la burghezia instarita a Amsterdamului. Iata de ce la numai 25 de ani a parasit orasul natal si s-a stabilit la Amsterdam, in metropola olandeza, care in secolul al XVII-lea a cunoscut un avant fara precedent.

Rembrandt si-a ales si o adresa care avea sa-i aduca nu numai profit din punct de vedere material, dar si implinire sufleteasca. Aici, la negustorul de arta Hendrik van Uylenburgh a cunoscut-o si s-a indragostit de nepoata acestuia, Saskia care avea sa-i devina sotie si muza. Nu putine sunt portretele Saskiei, realizate de pictor cu multa dragoste.
Rembrandt era atat de apreciat incat clientii trebuiau sa astepte cateodata vreme indelungata pentru a fi onorate comenzile. In plus maestrul si-a deschis si un imens atelier cu numerosi elevi, mai multi decat permitea breasla la vremea aceea.

In 1638 a cumparat o casa reprezentativa in Amsterdam. Doar ca fericirea nu mai avea sa dureze decat cativa ani. In 1642, dupa ce terminase tabloul "Rondul de noapte", s-a stins din viata Saskia, cand al treilea copil nu avea mai mult de un an. Ceilalti doi copii murisera imediat dupa nastere.

Urmeaza ani grei pentru Rembrandt, care nu e numai marcat de pierderea celor dragi dar si de o tot mai mare lipsa de bani, care culmineaza cu declararea starii de faliment. Se muta impreuna cu Hendrickje Stoffels, cu care mai are un copil, intr-o locuinta saracioasa, iar fiul sau Titus incearca sa-i vanda tablourile pentru a le asigura un trai modest. Urme adanci trebuie sa fi lasat si moartea timpurie a Hendrickjei. Plin de amaraciune si intr-o crunta saracie a mai trait pana pe 4 octombrie 1669, fiind inmormantat intr-un loc necunoscut.

Asa cum arta clarobscurului, dusa pana la perfectiune, a dominat opera sa, si alternanta de lumini si umbre si-a pus in mod covarsitor amprenta asupra vietii artistului.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.