Normele sanitare spun ca fiecare om care vine la strand ar trebui sa aiba la dispozitie 4,5 mc de apa in bazin pentru a nu lua boli de piele. Din cauza aglomeratiei, strandurile bucurestene nu ofera mai mult de 1- 2 mc de apa de balacit. Medicii ii avertizeaza pe cei care merg la strand asupra riscului crescut de a contracta "boli de piscina". Apa calda si statuta ajuta dezvoltarea bacteriilor, care ataca pielea sensibila si macerata. Stafilococii se transmit foarte usor, producand furuncule. Micozele se iau din zonele cu apa mica, incalzita de soare. Din apa de strand se mai poate lua piocianic, candida sau pot aparea otite sau conjunctivite de piscina.

O cantitate mare de clor in apa decoloreaza parul. Mersul pe langa piscina va poate pricopsi cu veruci in talpa, niste negi durerosi care trebuie cauterizati. Nu va lasati pacaliti de mirosul intepator de clor. Nu este semn de curatenie, ci de mizerie. Este combinatia intre clorul liber si substantele organice lasate de inotatori si inseamna ca apa trebuie schimbata. Ca sa nu apara astfel de infectii, fiecare om trebuie sa aiba la dispozitie un minim de 4,5 mc de apa, iar recircularea sa se faca cu 2 mc/h, ceea ce nu se intampla. Clorinarea trebuie facuta constant, ca apa sa aiba o calitate aproape buna de baut si analizele microbiologice sa nu depaseasca limita de siguranta. Legea mai adauga masuri de genul santurilor cu apa clorinata pe marginea bazinelor, recircularea totala a apei in 24 de ore sau sisteme de incalzire. Nici acestea nu sunt respectate.

Intr-o zi mai plina, un bazin "ofera" nu mai mult de 1 mc de apa unui inotator, santurile clorinate fie nu exista, fie sunt uscate, iar dezinfectia se face, de multe ori, dupa ureche.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.