Valea Oltului a oferit iubitorilor de calatorii montane o alternativa agreabila la deja mult prea mediatizata si aglomerata Valea Prahovei. Problemele cu care se confrunta turismul valcean tin de infrastructura si de capacitatile de cazare si masa. De bogatii peisajiste nu se duce lipsa. Problema isi poate gasi rezolvarea prin accesarea unor fonduri externe de dezvoltare, sub forma de granturi sau imprumuturi.

Mintile ascutite ale oltenilor au sesizat din timp faptul ca europenii, si nu numai, sunt atrasi de ecoturism si incearca sa valorifice in favoarea lor acest lucru. Astfel, Administratia Parcului National Cozia a depus propuneri pentru finantarea unor proiecte din fonduri structurale in valoare de 4,5 milioane de euro. Cele mai importante, dar si cele mai multe proiecte privesc Tara Lovistei, o depresiune mirifica a Carpatilor Meridionali.

Zona montana din Valcea reprezinta o treime din suprafata judetului, oferind turistilor atractii, cum ar fi trasee montane, chei, cascade, pesteri, posibilitatea practicarii alpinismului, schiului, pescuitului si vanatorii sportive. Cele mai cunoscute locatii pentru cazare si masa sunt oferite de statiunile Voineasa si Vidra.

Desi are potential mare, Tara Lovistei este un punct turistice destul de putin dezvoltat in prezent. Se fac eforturi pentru conectarea zonei la reteua de comunicatii a viitorului - internetul, infrastructura a luat-o si ea din loc, dar drumul e lung si, deocamdata, plin de gropi.

Ecoturismul, miza viitorului

Un prim proiect de ecoturism selectat pentru finantare poarta denumirea de "Potecile florilor in paradisul din Parcul National Cozia". El a fost ales in cadrul Programului "Intarirea parteneriatelor pentru Conservarea Naturii si Ecoturism in Romania" de Fundatia pentru Parteneriat Miercurea Ciuc. Proiectul are drept scop promovarea in Parcul National Cozia a unor servicii si produse de ecoturism bazate pe observarea si aprecierea naturii, a traditiilor locale legate de natura. Zona propusa pentru implementarea proiectului este partea nord-vestica a Parcului National Cozia si apartine de localitattea Brezoi.

Citeste si:
Ce trebuie să știi atunci când începi o activitate de ridesharing
Ce trebuie să știi atunci...

Pentru imbunatatirea si promovarea unor servicii ecoturistice si conservarea naturii din Parcul National Cozia vor colabora Administratia Parcului National Cozia, Consiliul Judetean Valcea, Asociatia Pro-Turism "Nedeea Valceana" si Consiliul local Brezoi.
Floarea de colt si trandafirul Coziei vor fi admirate in mediul lor natural

Amatorii de drumetii montane care se vor aventura pe traseele din zona vor putea sa admire trandafirul de Cozia, floarea de colt, dediteii Dobrei.

Va fi infiintat si un centru de expozitie cu vanzare a unor produse de artizanat din lemn, confectionate de mesterii populari de la Valea lui Stan. La sediul asociatiei "Nedeea Valceana" din Brezoi, administratia Parcului National Cozia lucreaza, de asemenea, la infiintarea unui Centru de Informare Turistica pentru activitati si servicii de acest gen, care se pot desfasura pe raza parcului, dar si in vecinatatea sa. La Brezoi se amenajeaza un punct de informare turistica, iar in viitor administratia parcului va organiza si caravane de fotografii cu imagini din aria naturala protejata si cu oferte ecoturistice din zona in localitatile Brezoi, Calimanesti si Ramnicu Valcea. Vor fi realizate si distribuite pe piata turistica unele materiale publicitare despre valorile acestui parc si se vor amplasa pe teren panouri informative pentru turisti si vizitatori.

Citeste si:
Am văzut pe viu noua Skoda Superb: 5 noutăți esențiale pentru nava...
Am văzut pe viu noua Skoda...

Incepand cu data de 15 septembrie, tot in cadrul acestui proiect vor avea loc la Brezoi timp de trei luni cursuri de instruire a celor care doresc sa initieze o afacere in domeniul serviciilor de ecoturism.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.