Un pericol de temut pentru sanatate il reprezinta cresterea peste normal a valorii colesterolului in singe (hipercolesterolemia). Aceasta este prima cauza a unor boli care apar si se agraveaza "pe tacute". Preocupati de gasirea unor metode cit mai eficiente de scadere a colesterolului, specialistii canadieni de la spitalul "St. Michael", din Toronto, au efectuat un studiu amplu, publicat si de Journal of the American Medical Association, care a demonstrat ca dieta care contine anumite alimente scade mult mai eficient colesterolul decit statinele - medicamente prescrise de obicei pentru aceasta disfunctie.

Un regim alimentar bazat in principal pe cereale complete, fructe, legume, soia si migdale este aproape la fel de eficient pentru scaderea colesterolului ca si statinele - medicamentele destinate acestei disfunctii. Studiul a ridicat astfel serioase semne de intrebare legate de eficienta medicamentelor de acest tip fata de regimul alimentar.

Pentru studiu, echipa dr. David Jenkins a propus trei solutii diferite pentru scaderea nivelului colesterolului si trigliceridelor din singe, unui grup de 56 de adulti cu virste de 59 de ani. La intimplare, cei supusi studiului au urmat unul dintre programe: fie un regim alimentar lacto-vegetarian, foarte sarac in grasimi de origine animala - bazat in special pe cereale complete si lactate degresate, fie acelasi regim pe care il aveau in mod obisnuit, dar cu un medicament (o statina - 20mg/zi), fie un regim vegetarian specific, foarte bogat in steroli vegetali, substante naturale prezente in fructele si legumele care scad colesterolul, in fibrele vegetale (din orz sau ovaz), in proteinele din soia (lapte de soia sau tofu) si in migdale. Dupa o luna, cei care au urmat acest din urma regim au avut un nivel al colesterolului scazut cu 28 la suta, aproximativ acelasi nivel cu cei care luau statine (30 la suta). Cei care au urmat primul tip de regim au "scapat" de doar 8 la suta din colesterol. De asemenea, regimul bazat pe cereale, soia si migdale a scazut si nivelul proteinei C-reactive - un indicator al riscului aparitiei unei boli cardiovasculare (infarct miocardic, atac vascular cerebral etc.).

Statinele, medicamente controversate

Statinele sint substantele principale din compozitia medicamentelor care scad colesterolul (hipocolesterolemiante) si care blocheaza secretia colesterolului de catre ficat. In 2001, laboratoarele Bayer au retras de pe piata cerivastatina, dupa ce au recunoscut ca acest medicament era implicat in decesul a 52 de pacienti. Apoi, in decembrie 2002, un studiu american a demonstrat ca tratamentul pe baza acestor substante nu este la fel de eficient cum spun producatorii. Astfel, eficienta atorvastatinei, simvastatinei si pravastatinei era cu 8 la suta mai mica decit anuntasera fabricantii.

Colesterolul in cifre

Colesterolul este o substanta din categoria grasimilor, dar cu un rol important in buna functionare a organismului. Hipercolesterolemia provoaca ateroscleroza prin depunerea excesului de colesterol in peretii arterelor. Acestea se ingroasa din ce in ce mai mult spre interior si ramine tot mai putin spatiu pentru circulatia singelui. Infundarea totala a unei artere care hraneste si oxigeneaza inima provoaca infarct miocardic, iar la nivelul arterelor creierului, accidente vasculare cerebrale.

Cu cit nivelul din singe al colesterolului este mai crescut, cu atit riscul unui accident cardiovascular (infarct miocardic, accident vascular cerebral) creste. De asemenea, un recent studiu american releva faptul ca un nivel crescut al colesterolului in singe dauneaza neuronilor si este responsabil de o serie de tulburari cognitive care pot sa preceada aparitia bolii Alzheimer.

S-a descoperit in plus ca, la testele de memorie, cei care au un nivel crescut al colesterolului au avut rezultate mai slabe decit cei care nu au colesterolul crescut. In mod normal, colesterolemia nu trebuie sa depaseasca valoarea de 200- 230 de miligrame la o suta de mililitri de singe (mg%). Valoarea colesterolului bun (HDL) trebuie sa fie de peste 45 mg% - la barbati si 55 mg% - la femei. Colesterolul liber - denumit si "colesterolul rau" (LDL) - nu trebuie sa depaseasca valoarea de 160 mg%. In cazul unor factori de risc asociati - hipertensiune arteriala, diabet, tabagism, obezitate - LDL nu trebuie sa depaseasca 130 mg%, iar in cazul unor antecedente de infarct miocardic, nu trebuie sa depaseasca 100 mg%. Trigliceridele nu trebuie sa depaseasca 200mg%. Valorile pot sa difere usor de la un laborator la altul.

Alimentele anti-colesterol

Printre alimentele cele mai eficiente impotriva nivelului crescut al colesterolului se numara migdalele, nucile, uleiurile vegetale obtinute prin presare la rece (de masline sau colza) si leguminoasele (mazare si linte). Dintre cerealele complete (nedecorticate), specialistii recomanda in special orzul si ovazul, care actioneaza asupra absorbtiei intestinale a grasimilor. De asemenea, sint indicate pestele gras, soia si lactatele degresate.


Despre autor:

Sursa: Prezentonline.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.